Bron: www.knvb.nl
Elk weekend gaan er wedstrijden niet door omdat een team niet komt opdagen. Soms na een mailtje of appje, soms zelfs zonder iets te laten weten aan de tegenstander. Dat is frustrerend, en niet de juiste procedure. Maar hoe moet het dan wel?
Afgelasten van een wedstrijd kan alleen bij zeer slechte weersomstandigheden of als het veld onbespeelbaar is. In alle andere gevallen dient de wedstrijd gespeeld te worden. Maar er kunnen redenen zijn waarom een team toch niet kan komen. Hieronder lees je de juiste procedure om dit te regelen.
Verplaatsen van wedstrijden in datum en/of tijd
Voor clubs is het mogelijk om wedstrijden te verplaatsen. Naast het verplaatsen van de datum en/of tijd kunnen de wedstrijden ook verplaatst worden naar het terrein van de tegenstander.
Verenigingen kunnen zowel in de categorie A als de categorie B tot acht dagen voor de wedstrijd via de accommodatiebezetting van Sportlink eenzijdig de aanvangstijd aanpassen. Dit geldt voor alle wedstrijden in de categorie A, met uitzondering van de standaardteams heren en vrouwen tot en met de eerste klasse, en alle divisiewedstrijden in het jeugdvoetbal in de 4e divisie of hoger (uitzondering geldt voor de JO19 waarvoor dit van toepassing is voor de 2e divisie of hoger).
Voor deze competities geldt dat een voorgestelde wijziging niet direct in het wedstrijdprogramma wordt aangepast, maar dat goedkeuring van de KNVB noodzakelijk is. Alle betrokkenen krijgen achteraf via de wedstrijdwijzigingen bericht; hetzij automatisch, hetzij na goedkeuring door de KNVB. Is de termijn korter dan acht dagen, dan kan een wedstrijd alleen worden verplaatst in onderling overleg en met goedvinden van de competitieleider.
Lees hier meer over het verplaatsen van wedstrijden in de categorie A, B en het fasenvoetbal en het digitaal verplaatsen van wedstrijden.
Snipperdagen
Verzoeken tot vrijstelling in een volledige competitie door de inzet van een snipperdag worden in de periode van start competitie tot en met het eerste volledige weekend van de maand maart verleend voor wedstrijden die in die periode zijn vastgesteld, met een maximum van één wedstrijd per seizoen per team. Voor een bekerwedstrijd kan geen snipperdag worden aangevraagd. Een verzoek om gebruik te maken van een snipperdag wordt alleen in behandeling genomen als dit verzoek op dinsdag 12.00 uur, voorafgaand aan de wedstrijd, op het betreffende steunpunt aanwezig is.
Uiterlijk de maandag na de oorspronkelijke wedstrijddag moet de KNVB op de hoogte zijn van de nieuwe datum.
Lees hier meer over het aanvragen van snipperdagen.
Wanneer volgt een tuchtzaak bij het niet spelen van de wedstrijd?
Het kan zijn dat het niet lukt om een wedstrijd in overleg met de tegenstander te verplaatsen. In zo’n geval is er sprake van het ‘niet opkomen c.q. niet spelen’ van ofwel de thuisvereniging ofwel de bezoekende vereniging. Vanuit de aanklager volgt er dan na onderzoek mogelijk een schikkingsvoorstel met een boete en eventueel punten in mindering wegens het niet spelen van deze wedstrijd.
Let op het volgende:
Het enkel tijdig melden aan de tegenstander dat de wedstrijd niet gespeeld kan worden, zónder tijdig een nieuwe datum in te plannen met deze tegenstander, zorgt er niet voor dat er geen tuchtzaak voor het niet spelen van de wedstrijd wordt aangemaakt. Ook het gegeven dat getracht is in overleg met de tegenstander de wedstrijd te verplaatsen, maar de tegenstander niet wilde meewerken aan deze verplaatsing, is geen reden om géén tuchtzaak te starten. De tegenstander is namelijk geenszins verplicht om deze medewerking te verlenen. In beide gevallen is er sprake van het verwijtbaar niet spelen van de wedstrijd, waarna er vanuit de aanklager een schikkingsvoorstel met bijbehorende boete en eventuele winstpunten in mindering volgt.