Bron: www.pzc.nl
De één noemt het veredelde oefenpotjes, de ander de kortste weg naar Europees voetbal… De districtsbeker. Komend weekeinde staat de eerste speelronde op het programma. Wat moet je weten voor de start van de districtsbeker?
Corona
De afgelopen drie seizoenen is de districtsbeker vanwege het coronavirus niet uitgespeeld. In het seizoen 2019/2020 was het toernooi gevorderd tot de achtste finales toen de eerste coronabreak kwam. De Zeeuwse clubs voelden dat niet, want die waren allemaal al uitgeschakeld. In het seizoen 2020/2021 werd de poulefase nog afgewerkt, maar ging het land voor de eerste knock-outronde al op slot. Vorig seizoen werd in de door corona verlengde winterstop besloten het vervolg van de de districtsbeker te schrappen om de reguiere competities meer ruimte te geven ‘gewoon’ te worden uitgespeeld.
Goes en Kloetinge
De clubs uit de vierde divisie – in Zeeland zijn dat Goes en Kloetinge – zijn vrijgeloot voor de poulefase. Deze teams al zijn begonnen aan de competitie omdat ze meer wedstrijden spelen dan de lager spelende teams en daarom stromen ze pas in de eerste knock-outronde in. Derdedivisionist Hoek kan als enige Zeeuwse club niet deelnemen aan de districtsbeker. Clubs uit de derde divisie doen mee aan de KNVB beker voor profs. In dat kader speelt Hoek op dinsdag 20 september in de tweede voorronde tegen IJsselmeervogels. Sinds Hoek in 2018 in de derde divisie uitkomt, heeft het niet meer in de districtsbeker gespeeld. Met tien finaleplaatsen is Hoek met afstand de succesvolste Zeeuwse club in de districtsbeker.
Corn Boys
Behalve Hoek dat reglementair niet kan meedoen aan de districtsbeker is Corn Boys de enige andere Zeeuwse club die niet meedoet. De Sasse club beleefde de afgelopen seizoenen ook weinig plezier aan het toernooi. De laatste overwinning dateert inmiddels uit de poulefase van 2015. Sindsdien kwam de ploeg al zestien duels op rij niet tot winst. Van die duels gingen er vijftien verloren, waarvan de laatste het meest pijnlijk was. Vorig seizoen kleineerde HVV’24 de ploeg immers in de poule met maar liefst 17-0.
Traject
In de groepsfase gaan uit de poules met de eerste- en tweedeklassers de eerste twee clubs naar de knock-outfase. Uit de poules met de derde- en vierdeklassers gaat alleen de nummer één naar de volgende ronde. Vervolgens moeten de clubs zeven knock-outwedstrijden overleven om het toernooi te winnen. Die zevende wedstrijd is de finale, die op woensdag 17 of donderdag 18 mei (Hemelvaartsdag) wordt gespeeld. Vanaf de tweede knock-outronde is de loting openbaar. De vier clubs die de halve finale halen, plaatsen zich voor de voorronde van de KNVB beker van volgend seizoen.
Luctor Heinkenszand
Luctor Heinkenszand is sinds zijn ontstaan in 2017 nog altijd ongeslagen in de districtsbeker. De zaterdag-derdeklasser heeft inmiddels achttien wedstrijden gespeeld, waarvan het er veertien won en vier gelijkspeelde. Helemaal ongeschonden is het blazoen van de club niet, want in de knock-outfase moest het wel twee keer het hoofd buigen na strafschoppen: in 2017 tegen Oranje Wit en in 2019 tegen Duiveland. Maar in de reguliere speeltijd is de ploeg nog altijd ongeslagen. Een mooie uitdaging voor de poulegenoten Kapelle, Hansweertse Boys en Krabbendijke.
Droogte
Vooral op Walcheren wordt de logistiek van de bekerduels een puzzel. De droogte pijnigt de velden al een lange zomer en vooral in de gemeentes Middelburg en Vlissingen is de situatie nijpend. Een aantal clubs heeft als oplossing zijn thuiswedstrijden omgedraaid naar een uitwedstrijd (De Noormanen en Noad’67 bijvoorbeeld) en andere hebben een alternatieve locatie gezocht (RCS speelt bijvoorbeeld op het veld van FC Dauwendaele).