Aanvraag wisselen van speeldag standaardteams mannen kan tot uiterlijk 14 september

Bron: www.knvb.nl

Standaardteams mannen hebben de mogelijkheid te wisselen van speeldag zonder dat dit consequenties heeft voor het niveau waarop deze teams uitkomen. Dit betekent dat het in het seizoen 2022/’23 bereikte niveau wordt meegenomen naar de nieuwe speeldag in het seizoen 2023/’24. Het aanvragen om te wisselen van speeldag kan tot uiterlijk 14 september 2022.

De mogelijkheid om te wisselen van speeldag met behoud van niveau (eerder horizontaal overstappen genoemd) was eerder alleen mogelijk voor standaardteams die uitkwamen in de 1e klasse of lager. Met ingang van het seizoen 2023/’24 kunnen ook de teams die uitkomen in de 2e divisie, 3e divisie en 4e divisie van deze mogelijkheid gebruik maken. Dit als gevolg van het besluit om vanaf seizoen 2023/’24 over te gaan tot gemengde (zaterdag/zondag) competities op het niveau van 1e klasse en hoger.

Ten aanzien van het wisselen van speeldag gelden de volgende regels en aandachtspunten.

Aanvraag uiterlijk 14 september 2022 indienen

Verenigingen die per seizoen 2023/’24 willen wisselen van speeldag dienen dit via een daarvoor bestemd formulier uiterlijk op woensdag 14 september schriftelijk kenbaar te maken. De aanvraag kan worden gestuurd naar contact@knvb.nl. Een aanvraag die na deze datum wordt ontvangen, wordt niet meer in behandeling genomen. Een eenmaal ingediend verzoek tot het wisselen van speeldag is onherroepelijk.

Ter bevordering van het maken van een fundamentele en weloverwogen beleidsmatige keuze door de verenigingen is de deadline dus voor aanvang van de competitie gesteld, waarna een seizoen later de effectieve wissel van speeldag zal plaatsvinden. Hiermee wordt voorkomen dat beslissingen worden genomen op basis van de sportieve prestaties en ranglijsten gedurende het lopende seizoen.

Eén keer per 3 seizoenen wisselen van speeldag

Een team mag maar één keer per 3 seizoenen van speeldag wisselen. Voorbeeld: Als een vereniging besluit om met een team per seizoen 2023/’24 te wisselen van speeldag, dan is het pas per seizoen 2026/’27 weer mogelijk om opnieuw te wisselen. Een horizontale overstap per seizoen 2022/’23 wordt beschouwd als een wissel van speeldag.

Wisselen van speeldag in gemengde competitie

Vanaf het seizoen 2023/’24 is in de 2e divisie, 3e divisie, 4e divisie en 1e klasse sprake van een gemengde (zaterdag/zondag) competitie en is vanaf dat seizoen ook het wisselen van speeldag mogelijk. Een wissel van speeldag heeft gevolgen voor de dag (en mogelijk) tijd waarop thuiswedstrijden worden vastgesteld.

Bij de vaststelling van wedstrijden wordt de gewenste speeldag van de thuisspelende club als uitgangspunt genomen, maar hierbij wordt voor de clubs die principieel alleen op zaterdag uitkomen een uitzondering gemaakt.  Deze clubs spelen zowel de thuis- als uitwedstrijden op zaterdag.

Een ‘principiële zaterdagclub’ voldoet aan de volgende criteria:

  • De vereniging maakt deel uit van het convenant dat is afgesloten met de BZV in 2013, óf
  • de vereniging heeft geen enkel zondagteam ooit in de competitie gehad bij de KNVB vanaf de oprichting van de vereniging.

Verenigingen die niet aan bovenstaande vereisten voldoen, beschouwen wij als een zaterdagclub die een uitwedstrijd op zondag kan spelen.

Speeldagen en aanvangstijden

Wedstrijden worden als volgt ingepland:

  • Zaterdag thuis tegen zaterdag/zondag: zaterdag 14:30/15:30 uur.
  • Zondag thuis tegen zondag: zondag 14:30 uur.
  • Zondag thuis tegen zaterdag: zondag 14:30 uur.
  • Zondag thuis tegen ‘principiële zaterdagclub’: zaterdag 18.00 uur

Twee standaardteams op dezelfde speeldag niet mogelijk

Als een vereniging vraagt om met een standaardteam te willen wisselen van speeldag en op de nieuwe speeldag reeds een ander standaardteam van deze vereniging actief is, dan betekent dit dat na de wissel nog slechts 1 standaardteam (het hoogst uitkomende team) op deze speeldag wordt ingedeeld. Het laagste of op hetzelfde niveau uitkomende standaardteam wordt dan niet meer ingedeeld tenzij de betreffende vereniging bij de aanvraag verzoekt om ook dit team dan te laten wisselen van speeldag. In dat geval wordt het laagste of op hetzelfde niveau uitkomende standaardteam met inachtneming van dit besluit ingedeeld op de andere speeldag.

Voorbeeld: Een vereniging die met een standaardteam in de 3e divisie op zondag (vanaf het seizoen 2023/’24 een gemengde competitie) uitkomt, kan dus niet van speeldag wisselen als deze vereniging ook al met een standaardteam uitkomt in de 3e klasse op zaterdag. Het wisselen van speeldag is wel mogelijk als het standaardteam dat op zaterdag uitkomt naar de zondag gaat of helemaal stopt.

Niet met terugwerkende kracht wisselen van speeldag

Het is niet mogelijk om met terugwerkende kracht te wisselen van speeldag. Het is een mogelijkheid die voor het seizoen 2023/’24 wordt aangeboden en plaatsvindt op basis van sportieve prestaties die in het seizoen 2022/’23 worden geleverd.