Bron: www.knvb.nl
De KNVB zet zich in voor een veilige omgeving waarin kinderen met plezier (steeds) beter kunnen leren voetballen. Daarnaast willen we graag dat het voetbal zo aantrekkelijk, sportief en eerlijk mogelijk wordt gespeeld. Om dit te bevorderen loopt er momenteel een onderzoek naar de optimale wedstrijdvormen voor de O13 en O14. Een onderdeel van dit onderzoek is een pilot met vernieuwde spelregels, die de KNVB in het seizoen 2022/’23 gaat uitrollen in de O13 (categorie B, districten Noord en West 1).
In de pilot worden vier nieuwe spelregels getest: de zelfpass, de intrap/indribbelen, de tijdstraf en het vliegend wisselen. Deze regels zouden de aantrekkelijkheid, sportiviteit en eerlijkheid van het spel moeten verhogen.
- Zelfpass: De speler hoeft de bal bij een vrije schop niet alleen naar een medespeler te passen, maar mag ook een pass op zichzelf geven. Het is dus toegestaan om bij een vrije trap, nadat de bal heeft stilgelegen, zelf met de bal te gaan dribbelen.
- Intrap/indribbelen: Als de bal over de zijlijn gaat, mogen spelers de bal in het veld trappen of dribbelen in plaats van gooien. Ook bij een hoekschop, doelschop of de aftrap mogen spelers gaan dribbelen in plaats van de bal trappen.
- Tijdstraf: Deze spelregel wordt al gedeeltelijk toegepast in de O13. Bij een gele kaart moet een speler vijf minuten van het veld af. Bij een rode kaart wordt de speler voor de rest van de wedstrijd van het veld gestuurd, maar voor hem of haar mag na tien minuten wel een wisselspeler in het veld komen.
- Vliegend wisselen: Een speler mag gedurende het spel, dus zonder dat de wedstrijd wordt stilgelegd, bij de middenlijn en aan de kant van de dug-out worden gewisseld. Later mag hij of zij ook weer terug in het veld komen.
Verdere uitwerking
Om spelers, ouders, scheidsrechters, trainers en coaches beter op de hoogte te brengen van de vernieuwde spelregels, delen we binnenkort een speciale pagina met de verdere uitwerking. Voorafgaand aan komend seizoen informeren we de O13-teams die deelnemen aan de pilot nog specifiek, zodat ze op een goede manier met de regels kunnen omgaan.