Scheidsrechterstekort behoort dankzij nieuw arbitragebeleid tot het verleden bij S.K.N.W.K.

Bron: www.knvb.nl

Als kleine dorpsclub was het ondanks het geringe wekelijkse aantal thuiswedstrijden toch altijd weer een flinke klus voor SKNWK om voor alle duels scheidsrechters te regelen. Daar is sinds kort verandering in gekomen. Met dank aan een nieuw arbitragebeleid staat er nu een stevige basis waar de komende jaren op voortgeborduurd kan worden. Technisch coördinator van het bestuur Peter van der Cingel vertelt over de stappen die SKNWK heeft gezet, de ambities van de vereniging en geeft tips voor andere clubs.

Onder leiding van Van der Cingel is een begin gemaakt voor een duurzaam en toekomstbestending arbitragebeleid bij SKNWK. “Ik ben al jaren actief bij de vereniging, onder meer als lid van de jeugdcommissie en leider van het eerste elftal. In die hoedanigheid maakte ik voorafgaand aan de wedstrijd vaak een praatje met de scheidsrechter. In de voorbereiding op dit seizoen raakte in gesprek met de voorzitter van de scheidsrechterscommissie van V.V. Wolfaartsdijk. Hij vertelde over hun arbitragebeleid en deelde het plan dat zij hadden gemaakt. Dat was voor ons het startsein om aan de slag te gaan.”

Van der Cingel benaderde drie scheidsrechters en een lid van de Technische Commissie om zitting te nemen in de scheidsrechterscommissie. Zij waren allen enthousiast. Daarna werd puntsgewijs verder invulling gegeven aan het beleid. “Het eerste wat we hebben gedaan is zorgen voor een vaste groep scheidsrechters die minimaal één keer in de twee weken een wedstrijd willen fluiten. Er is nu een groep van zo’n twaalf scheidsrechters waar we een beroep op kunnen doen. Iemand uit de commissie zorgt elke week voor de aanstellingen en dat gaat hartstikke goed.”

De vierkoppige scheidsrechterscommissie van SKNWK.

Opleiding Verenigingsscheidsrechter georganiseerd

De volgende stap was dat SKNWK aan de scheidsrechters de opleiding Verenigingsscheidsrechter wilde aanbieden. Op die manier kan het niveau van de arbiters verder omhoog worden gebracht. De wens van SKNWK was deze cursus op het eigen eiland te organiseren, zodat het reizen geen obstakel kon zijn. Samen met een aantal verenigingen uit de buurt lukte het de cursus in de buurt aan te bieden. In totaal zijn er veertien deelnemers, waarvan de helft van SKNWK afkomstig is. “We hebben veel tijd en energie gestoken in het enthousiasmeren van mensen. De prijs was voor sommigen nog wel een drempel. Daarom is met het bestuur afgesproken dat zij de opleiding betalen. In ruil hebben we de cursisten wel gevraagd om de komende drie jaar voor onze vereniging te blijven fluiten. Zo hebben zowel de scheidsrechters als de vereniging hier baat bij.”

Er is energie in de vereniging vrijgekomen en mensen hebben de handschoen opgepakt

Voor volgend seizoen is al een nieuw doel gesteld door de scheidsrechterscommissie. SKNWK gaat op zoek naar een of meerdere bedrijven die nieuwe tenues voor het scheidsrechterskorps willen sponsoren. “Een uniforme uitstraling draagt bij aan de professionaliteit van de scheidsrechters. We willen dat ze in hetzelfde tenue hun wedstrijden fluiten en over dezelfde materialen kunnen beschikken”, zegt Van der Cingel.

Energie

Om ook in de toekomst voldoende scheidsrechter te hebben, gaat SKNWK een spelregelavond organiseren voor de jeugd en mogelijk ook de senioren. “Het is voornamelijk bedoeld om de spelers bekend te maken met de regels. Maar zo’n avond is natuurlijk ook een mooie gelegenheid om nieuwe scheidsrechters te werven. En we gaan de arbiters ook helpen in hun ontwikkeling door ze te begeleiden.”

Alle stappen moeten ervoor zorgen dat het scheidsrechtertekort bij SKNWK tot het verleden behoort. Van der Cingel: “We zijn blij met de stappen die in korte tijd zijn gezet. Wanneer je de schouders eronder zet en mensen persoonlijk benaderd, is er veel mogelijk. Er is energie in de vereniging vrijgekomen en mensen hebben de handschoen opgepakt. Het is hartstikke leuk om daarbij betrokken te zijn. Bovendien heeft dit proces ertoe geleid dat ik zelf ook ben begonnen met fluiten. Dat bevalt heel erg goed. Hopelijk kunnen we deze lijn doortrekken en nog veel scheidsrechters opleiden.”

CLUBARBITRAGEBELEIDWil je als vereniging ook aan de slag met een clubarbitragebeleid? Bekijk dan hier meer informatie.

IK GA FLUITEN

Wil jij fluiten voor je club of namens de KNVB? Dan zijn we op zoek naar jou! Meld je aan en ontdek ook hoe leuk het fluiten kan zijn.

2 reacties op "Scheidsrechterstekort behoort dankzij nieuw arbitragebeleid tot het verleden bij S.K.N.W.K."

  1. Gerard olijhoek | 28-03-2022 at 21:34 |

    Hoi een mooi initiatief waar een kleine club groot in kan zijn. Maar je moet er natuurlijk veel voor doen om zover te komen. Maar met de juiste mensen met het hart op de goede plek komen we er wel. Groetjes Gerard

  2. Mogen we met z’n allen trots op zijn !! Hulde aan deze vrijwilligers en aan alle scheidsrechters !!

Reacties gesloten.