Cijfers tonen aan: gemengd voetbal onder senioren steeds populairder

Bron: www.knvb.nl

In de B-categorie is gemengd voetbal voor senioren al sinds enkele seizoenen toegestaan. Voordat de KNVB ook in de A-categorie gemengd voetbal wilde doorvoeren, zette het een enquête uit onder speelsters in de B-categorie en werd er in de A-categorie een pilot gedraaid bij het Friese vv Foarut. Omdat de resultaten van de enquête positief waren en de pilot goed beviel, mogen vrouwensenioren vanaf dit seizoen officieel in de A-categorie met en tegen mannen spelen. In totaal spelen momenteel 179 vrouwen gemengd seniorenvoetbal. Van hen zijn er 164 actief in de B-categorie op het veld en 8 in de A-categorie. In de zaal spelen 7 vrouwen gemengd voetbal.

VV FOARUT EN KNVB STARTEN PILOT MET VROUWEN IN CATEGORIE A MANNENDe KNVB start in het seizoen 2020/’21 een pilot bij vv Foarut om vrouwen in het amateurvoetbal mee te laten doen in categorie A bij de mannen. Ellen Fokkema (19) krijgt dispensatie om in het eerste mannenteam mee te voetballen. Naar aanleiding van de resultaten van de pilot zal de KNVB evalueren of er een goede basis is om vrouwen en mannen officieel gemengd in categorie A te laten voetballen.De 172 vrouwen die in het seizoen 2021/2022 tot de winterstop gemengd seniorenvoetbal op het veld gespeeld hebben, zijn tussen de 15 en 56 jaar oud. Zij spelen verspreid over alle districten van de KNVB, al zijn de districten Noord en Oost de positieve uitschieters met allebei ongeveer een kwart van het totale aantal seniorenvrouwen dat gemengd voetbal speelt. In district Zuid II speelt relatief het laagste aantal van de seniorenvrouwen die gemengd voetballen: slechts 5 procent. De meeste vrouwen komen uit in de reguliere mannencompetities, maar sommigen zijn actief in O23-, 35+- en 45+-competities.

De 7 vrouwen die in het seizoen 2021/2022 gemengd seniorenvoetbal in de zaal spelen, zijn tussen de 18 en 30 jaar oud en komen uit in de 1E tot en met de 7E klasse. Gemengd voetbal in de zaal wordt gespeeld in de districten Noord, West I en West II, waarbij district West I met 57 procent relatief de meeste vrouwen in het gemengde seniorenzaalvoetbal heeft.

Passende plek

Van de 164 vrouwen die nu uitkomen in de B-categorie op het veld, voetbalden er 63 (38 procent) nog niet tijdens het vorige seizoen. Dit zijn dus herintreders of nieuwe leden die in het gemengd voetbal een passende plek hebben gevonden. In sommige teams in de B-categorie spelen inmiddels zelfs evenveel vrouwen als mannen. In de A-categorie bestaat 12 procent uit herintreders of nieuwe leden. Hoewel het aantal vrouwen dat in de zaal gemengd speelt nog een stuk lager ligt, zien we ook hier een hoog percentage: van de 7 vrouwen die nu gemengd zaalvoetballen, was 29 procent vorig seizoen niet actief als voetbalster.

Het totaal aantal seniorenspeelsters dat gemengd is gaan voetballen, heeft dan ook een flinke vlucht genomen: in het seizoen 2019/2020 waren dit nog 54 vrouwen, in het huidige seizoen 2021/2022 zijn dat er al 179. Dat is een groei van 231,5 procent. Gemengd voetbal levert dus overduidelijk nieuwe leden op.

Enquête B-categorie

Om inzicht te krijgen in hoe de speelsters het gemengde seniorenvoetbal ervaarden, zette de KNVB eerder al een enquête uit onder vrouwelijke senioren die de afgelopen seizoenen in de B-categorie gemengd voetbal hebben gespeeld. Mede door de sterke toename in het aantal speelsters heeft de KNVB deze enquête nu nog eens herhaald en verstuurd naar alle vrouwen die in de eerste seizoenshelft van het seizoen 2021/2022 gemengd seniorenvoetbal speelden. Van de vrouwen die in de B-categorie spelen, vulden er 78 de enquête in. “Het is erg gezellig, zowel in de eerste, de tweede en de derde helft”, tekent een speelster op in de enquête. De strekking van de antwoorden van de overige vrouwen is veelal hetzelfde: “Niemand doet ergens moeilijk over, dat is heerlijk. Het niveau ligt hoger en ik merk dat het fysiek wel zwaarder is, maar dat is weer een uitdaging. Het enige minpunt is dat alle tegenstanders de duels met mij fysiek willen oplossen, in plaats van voetballend.”

  • Vrouwen beoordelen het spelen van wedstrijden in de B-categorie met een 7,7
  • De mate van plezier in de wedstrijden wordt beoordeeld met een 8,2
  • Of de vrouwen zich veilig voelen in wedstrijden met mannen, is beoordeeld met een 7,9
  • Vrouwen die structureel meetrainen met een gemengd team beoordelen dit met een 8,1
  • Vrouwen die af en toe meetrainen met een gemengd team beoordelen dit met een 7,8
  • Het plezier beleven aan de trainingen wordt beoordeeld met een 8,5.

Het afsluitende advies dat de vrouwen aan het einde van de enquête mochten meegeven, bevestigt de goede beoordelingen: maar liefst 85,9 procent van de deelnemers raadt andere vrouwen aan om ook gemengd voetbal te gaan spelen. “Ik denk dat ik voetballend wel heel veel heb geleerd van mannen”, laat één van hen weten. Aangevuld door een ander: “Als je nog in goede conditie bent en er is geen vrouwenteam waar je kunt voetballen, maar je wil wel bij je eigen vereniging blijven, dan is gemengd voetbal een heel leuke optie. De sociale contacten blijven.”

Enquête A-categorie

Ook vier vrouwen die gemengd voetbal in de A-categorie speelden, vulden de enquête in. De helft van hen geeft aan voor gemengd voetbal te hebben gekozen omdat de mannen nog spelers te kort kwamen, de andere helft vanwege het hogere niveau. “Het is heel uitdagend. Het gaat allemaal een stuk sneller en het is conditioneel en fysiek zwaarder, dus je wordt er sterker van.”

  • Het spelen van wedstrijden in de A-categorie wordt beoordeeld met een 8,5
  • De mate van plezier in de wedstrijden wordt beoordeeld met een 8,5
  • Of de vrouwen zich veilig voelen in wedstrijden met mannen, is beoordeeld met een 8,8
  • Het plezier beleven aan de trainingen wordt beoordeeld met een 8.
  • Of de vrouwen zich veilig voelen in trainingen met mannen, is beoordeeld met een 8,7

Goede ontwikkelingen

De KNVB is zeer tevreden met de groei van het gemengd seniorenvoetbal. “We vinden het belangrijk dat er voor iedere voetballer een passende plek is en gemengd seniorenvoetbal geeft daar (extra) mogelijkheden toe”, vertelt Marcel Lucassen, directeur Voetbalontwikkeling van de KNVB. “Wij staan voor diversiteit en gelijkwaardigheid. Uit de cijfers blijkt dat er dit seizoen veel meer vrouwen en mannen gemengd zijn gaan voetballen en dat gemengd seniorenvoetbal een positieve invloed heeft op het ledenaantal. Dat zijn goede ontwikkelingen.”

Gemengd voetbal in Nederland

Het vrouwenvoetbal werd in Nederland in 1971 erkend en maakt sindsdien officieel deel uit van de KNVB. Het gemengd voetbal werd in 1986 geïntroduceerd. Deze stap maakte het in eerste instantie mogelijk om jongens en meiden tot en met 12 jaar met en tegen elkaar te laten voetballen. Gemengd voetbal breidde zich in de daaropvolgende jaren uit naar de competities voor de oudere jeugdcategorieën. In 1995 gold het nog tot categorie B, maar sinds 1996 kunnen jongens en meiden ook in de categorie A (jeugd) met en tegen elkaar spelen. Met ingang van het seizoen 2021/2022 is daar dus de categorie A senioren aan toegevoegd.

VERDIEPING GEMENGD VOETBALIedere vereniging heeft te maken met teamindeling en selectiebeleid en iedere vereniging gaat hier op haar eigen manier mee om. Gelukkig gaan steeds meer verenigingen nadenken over gemengd voetbal als onderdeel van en uitgangspunt binnen de jeugdopleiding. Het introduceren en implementeren van gemengd voetbal is namelijk in het belang van alle jeugdspelers.

De verschuiving naar meer vrouwen in de sportwereld, zien we inmiddels ook terug in het hockey. Naar aanleiding van de ontwikkelingen in het gemengd seniorenvoetbal bij de KNVB, zocht Hockeyclub Druten namelijk contact met de voetbalbond. Dit leidde ertoe dat de KNHB als volgende grote sportbond gemengde seniorenteams gaat toestaan. Als initiatiefnemer heeft Hockeyclub Druten ook de primeur: zij zijn de eerste hockeyvereniging in Nederland met een gemengd seniorenelftal!