Bron: www.knvb.nl
Gemeenten zijn zéér belangrijke partners voor de sport. Daarom ging directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart het gesprek aan met kandidaat-raadsleden in diverse gemeenten. In deze driedelige serie komen vier personen aan het woord over de rol van sport in de (lokale) maatschappij.
Van der Zee vroeg de kandidaat-raadsleden naar de kansen die zij zien voor de amateursport op lokaal en regionaal niveau. “Net als onze verenigingen onderkent de KNVB de grote waarde van een goede relatie met de gemeenten en hun raadsleden. Vandaar dat we er een paar opzochten. Dat werden leuke en zinvolle gesprekken’’, aldus Van der Zee.
- Wie: Colinde Heijink
- Leeftijd: 27 jaar
- Politieke partij: CDA Meppel
- Gemeente: Steenwijkerland
Dat sport meer betekent dan winnen of verliezen, weet Colinde al heel lang. Iets wat ze zelf heeft ondervonden. “Dat helpt altijd”, zegt Jan Dirk, ”zelf weten hoe het gras ruikt, is een absolute pré als je het belang van sport wil behartigen als politicus.” Die ervaring is bij Colinde in goede handen: “Ik heb altijd gevoetbald bij FC Meppel en speelde en trainde ook onder de vlag van Jeugdplan Nederland.” Ze volgt het voetbal ook als liefhebber. Haar mooiste moment in die rol? “Wat mij betreft toch de finale van het WK in 2010. Niet gewonnen, maar wel de finale gehaald. Op het moment zelf de teleurstelling van het verlies. Maar nu nog steeds is er de trots op het feit dat we daar toch maar stonden.”
Jan Dirk vraagt of sport haar dagelijks bezig houdt. Dat blijkt dus het geval te zijn. “Op dit moment ben ik beleidsmedewerker in het sociaal domein bij de gemeente Steenwijkerland. Daar houd ik me bezig met ‘gezondheid’. Als gemeente zijn er vele knoppen waaraan je kunt draaien om de gezondheid van je inwoners positief te beïnvloeden. Daarop ligt mijn focus en dan kom je al snel bij sport en sportclubs terecht.”
Colinde vond het vrij logisch dat ze verder dan alleen in haar dagelijks werk het belang van sport in de maatschappij wilde verdedigen en uitbouwen. “Ik besloot me aan te sluiten bij het CDA, waar ik het politieke werk beter leerde kennen door mee te lopen als duo-raadslid.’’ Daar werd ze dusdanig enthousiast van dat ze zich verkiesbaar stelde: ze is nieuwkomer op de lijst en staat op meteen nummer 3. Wat ons betreft winst voor de sport in het algemeen en het voetbal in het bijzonder.
Ook samenleving profiteert van verenigingsleven
“Sport moet je breder zien dan de sport zelf”, vindt Colinde. “Het verenigingsleven is minstens zo belangrijk. Het draagt bij aan de sociale contacten en bevordert de emotionele vaardigheden van kinderen. Daarmee profiteert niet alleen de sport, maar ook de samenleving.” Het kandidaat-raadslid ziet daarbij wel extra aandachtspunten in haar woonomgeving: “Er mag wel wat meer aandacht komen voor gezonde keuzes in kantines en de verschillende akkoorden die onder andere in dat verband landelijk gesloten zijn.”
Vrijwilligers zijn de olie in de sport, ze laten de machines draaien
Daarnaast is ook de toegankelijkheid van de sport een belangrijk onderwerp voor haar. Daarin wil ze nét een stap verder denken. “Er is wel vaak geld om sportkleren en dergelijke aan te schaffen voor kinderen, maar de ouders kunnen het soms niet betalen om naar de vereniging te rijden of naar uitwedstrijden. Daar zou de gemeente ook op enige manier in moeten kunnen voorzien. Dit vraagt soms maatwerk. Het is een uitdaging om daar iets voor te bedenken.”
“Ook problemen als laaggeletterdheid, armoede, een slechte gezondheid en kansenongelijkheid hangen allemaal met elkaar samen. Sport kan een inspirerende en hélpende rol spelen bij het aanpakken van al die problemen.” Daarom is volgens Colinde het belangrijk om deze integraal te bekijken en sport een rode draad te laten zijn door verschillende beleidsonderwerpen heen.
Goed vrijwilligersbeleid is hard nodig
Zowel Jan Dirk als Colinde benadrukken dat in het hele spectrum van sport en maatschappij de vrijwilligers enorm noodzakelijk zijn, onmisbaar. “Zij zijn de olie in de sport, ze laten de machines draaien”, aldus Colinde. Tot slot is ook de waardering van vrijwilligers uitgebreid aan bod gekomen. Deze benoemt Colinde.
Jan Dirk benadrukt in dat verband dat er sprake is van vergrijzing onder de vrijwilligers en dat als gevolg daarvan het aantal sterk afneemt. Jan Dirk: “Een gevaarlijke ontwikkeling is dat. In andere landen worden vrijwilligers vaak beter ondersteund maar ook meer geprikkeld om zich te ontwikkelen op pedagogisch en didactisch gebied. Goed vrijwilligersbeleid, met steun van de overheden, is daarom hard nodig.” Colinde is het eens met zijn stelling. Mocht ze verkozen worden, dan is ons voetbal bij haar in goede handen.
Lees via de linkblokken hieronder ook de andere artikelen in deze reeks.