‘Het aantal vrijwilligers in de sport moet écht meegroeien’

Bron: www.knvb.nl

Gemeenten zijn zéér belangrijke partners voor de sport. Daarom ging directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart het gesprek aan met kandidaat-raadsleden in diverse gemeenten. In deze driedelige serie komen vier personen aan het woord over de rol van sport in de (lokale) maatschappij.

Van der Zee vroeg de kandidaat-raadsleden naar de kansen die zij zien voor de amateursport op lokaal en regionaal niveau. “Net als onze verenigingen onderkent de KNVB de grote waarde van een goede relatie met de gemeenten en hun raadsleden. Vandaar dat we er een paar opzochten. Dat werden leuke en zinvolle gesprekken’’, aldus Van der Zee.

  • Wie: Ashraf Hachhouch
  • Leeftijd: 28 jaar
  • Politieke partij: PvdA
  • Gemeente: Gorinchem

In Ashraf treft Jan Dirk van der Zee een inmiddels ervaren gemeenteraadslid. Bij de verkiezingen staat hij als nummer 2 op de kieslijst van de PvdA. Hij is gekend in de gemeente, weet hoe de samenleving er in elkaar steekt, kent de noden en weet hoe groot het belang van een gezonde gemeente is.

“En dan bedoel ik gezond als gemeente zelf, maar óók een gezonde bevolking. Cruciaal is dat. Gorinchem is een ‘voetbalminded’ gemeente. Rijd je over de snelweg langs onze stad, dan zie je het meteen. Sport is alom aanwezig. Maar daarnaast kent de gemeente ook een project genaamd ‘Gorinchem beweegt’.”

Volgens Ashraf Hachhouch is sport alom aanwezig in Gorinchem.

Dit project zet breed in op sportstimulering, gezonde leefstijl, cultuureducatie en het versterken van burgerinitiatieven. Verder bestaat het project uit een aantal buurtsportcoaches en cultuurcoaches. De gemeente zet Gorinchem Beweegt in om signalen uit de stad op te halen en een bijdrage te leveren aan de verbinding tussen beleid en uitvoering. Ashraf legt uit: “Het doel is om iedere jongere in de gemeente in aanraking te brengen met sport. Niet alleen vanwege die sport, niet met sport als doel op zich. Maar vooral ook als bindmiddel. Door deelnemer te zijn bij sportwedstrijden ben je duidelijk zichtbaar deel van de maatschappij, je doet iets samen. Je deelt verantwoordelijkheid en je neemt er verantwoordelijkheid.”

Werk aan de winkel

Ashraf weet waarover hij het heeft. Hij heeft zelf gevoetbald bij voetbalclub S.V.W. “Een mooie club in Gorinchem.” Voetballen betekent voor hem meer dan alleen zelf spelen, ervan genieten met vrienden hoort er ook bij. Kijken naar voetbal. Jan Dirk vraagt hem naar zijn mooiste voetbalherinnering. Deze lepelt Ashraf vlot op: “Dat was in de halve finale van het WK van 2010, in Kaapstad; het doelpunt van Giovanni van Bronckhorst tegen Uruguay.” Een voltreffer in alle opzichten.

De gemeente moet samenwerking toestaan waar die opgezocht wordt

In zijn eigen gemeente ziet Ashraf wel dat er werk aan de winkel is in de amateursport. De sportverenigingen in Gorinchem hebben te maken met weinig vrijwilligers en een hoog aantal leden wat blijft groeien. “Dat aantal vrijwilligers moet wel meegroeien”, vindt hij. Volgens Ashraf weten verenigingen heel goed hoe zij daarmee om kunnen gaan, en het is dan ook aan de gemeente om ze hierin vrijheid en vertrouwen te bieden. “Maar waar we de helpende hand kunnen bieden, zal de gemeente, de gemeenschap dus, dat ook moeten doen.”

Over grenzen heen kijken

De nummer 2 van de PvdA ziet sportclubs ook in het perspectief van maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Het jongerenwerk dat verenigingen, bewust en onbewust, verrichten, kun je aansluiten op het welzijnswerk voor jongeren. Die samenwerking wordt nog weinig opgezocht terwijl ze een mooie aanvulling op elkaar zouden zijn omdat de één een preventieve en de ander een curatieve functie heeft. Dat bij elkaar brengen is winst voor ons allemaal. Ik let daar goed op.”

Jan Dirk hoort dat Ashraf het zelfs nog breder trekt: “Ook het onderwijs past in deze rolverdeling. Daar moet verbinding gezocht worden. De gemeente moet daarom ook niet zeggen: ‘jij hebt jouw potje, en jij jouw potje’ maar juist samenwerking toestaan waar die opgezocht wordt. Waar dit niet gebeurt kan de gemeente de samenwerking creëren en de urgentie ervoor benadrukken. Hier komt ook bij dat de gemeenten, samenwerking moet durven te financieren en moet durven om daarin te investeren.” Van der Zee hoort het graag: “Hier zit een innovatieve bestuurder. Eentje die over bestaande grenzen heen durft te kijken. Daar houden we in het voetbal van.”

Lees via de linkblokken hieronder ook de andere artikelen in deze reeks.

‘VERENIGINGSSPORT MAAKT KINDEREN EMOTIONEEL VAARDIG’Colinde Heijink van CDA Meppel komt aan het woord over de kansen die zij ziet voor de amateursport op lokaal en regionaal niveau.

‘VIA SPORT ONTMOET JE ELKAAR DWARS DOOR DE SAMENLEVING HEEN’Maarten De Vuyst en ‘lijstduwer’ Troy Douglas van GroenLinks spreken over de rol van sport in de gemeente Den Haag.