Bron: www.pzc.nl
De toekomst ligt in Nieuwerkerk voor Milada en haar gezin: ze zijn nu officieel Nederlander
NIEUWERKERK – Schouwen-Duiveland heeft er in de afgelopen twee jaar 157 nieuwe Nederlanders bijgekregen. Onder hen Milada Karmouka uit Nieuwerkerk en haar gezin.
Een van de oorzaken van de stijging is de vluchtelingencrisis en de grote instroom van asielzoekers rond 2015. In de jaren daarna zijn er veel nareizigers geweest voor gezinshereniging.
Als verklaring van het toegenomen aantal naturalisaties noemt gemeentewoordvoerder Toon Wandel een aantal redenen: ,,Een van de oorzaken van de stijging is de vluchtelingencrisis en de grote instroom van asielzoekers rond 2015. In de jaren daarna zijn er veel nareizigers geweest voor gezinshereniging, die nu ook in aanmerking kunnen komen voor naturalisatie. De Brexit heeft ervoor gezorgd dat de afgelopen jaren veel Britten, maar ook mensen met een andere EU-nationaliteit, geopteerd hebben voor het Nederlanderschap. Verder zijn er mensen die hier langer dan vijf jaar wonen vanwege werk (onder anderen kenniswerkers en arbeidsmigranten) of een Nederlandse partner hebben die willen naturaliseren tot Nederlander.”
Huisvesting
Natuurlijk hebben ook al die nieuwkomers een woning nodig. Daar wordt soms over gemopperd door mensen die bang zijn dat dat de krapte op de woningmarkt alleen maar versterkt. Volgens de gemeentewoordvoerder valt dat in de praktijk wel mee. ,,Het is niet noodzakelijk aan alle personen die de afgelopen jaren zijn genaturaliseerd een huurwoning toe te wijzen. Een deel woont in een eigen woning waardoor toewijzing van een huurwoning niet aan de orde is. Daarnaast kan in het geval van gezinshereniging sprake zijn van al eerder toegewezen huisvesting, waar herenigde gezinsleden gaan wonen.”
We hebben veel contact met de buren en houden met elkaar feestjes en gaan bij elkaar op verjaardag. Vanwege corona zien we elkaar nu minder.
Dat laatste is het geval bij het gezin in Nieuwerkerk. Mamoun was 6,5 jaar geleden als eerste vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Na een verblijf in een asielzoekerscentrum in Dronten, kwam hij in Nieuwerkerk terecht. Milada en hun kinderen konden daardoor rechtstreeks van Schiphol naar Schouwen-Duiveland reizen. Ze zijn dolgelukkig met het Nederlanderschap. ,,Dit is nu mijn land voor de toekomst van mijn kinderen en mijn man.”
In Syrië is het gebruikelijk dat de vrouw na haar huwelijk haar meisjesnaam houdt, vertelt Milada. Vandaar dat zij een andere achternaam heeft dan haar man. Ze spreken goed Nederlands en zijn ook al aardig thuis in hun omgeving. ,,We hebben veel contact met de buren en houden met elkaar feestjes en gaan bij elkaar op verjaardag”, vertelt Mamoun. ,,Alleen vanwege corona zien we elkaar nu minder, maar we hebben appcontact of zwaaien naar elkaar.”
Directeur en exportmedewerker
Mamoun was in Damascus directeur van SOS Kinderdorpen. ,,Dat heb je hier in de buurt niet en nu werk ik als timmerman bij Vermue in Heinkenszand. Ik zaag onderdelen op maat voor de bouw. Eerst heb ik een half jaar in Zierikzee gewerkt, bij de museumhaven. Milada doet nu nagenoeg hetzelfde werk als ze in haar voormalige thuisland deed. ,,Ik werk sinds 3,5 jaar op de exportafdeling van frietfabriek LambWeston/Meijer in Kruiningen. Ik heb veel contact met het buitenland, met de douane en de NVWA, dus ik doe veel in het Engels. Ervoor heb ik drie maanden op het gemeentehuis in Zierikzee gewerkt op de afdeling Burgerzaken. Ik verwerkte de aanvragen voor parkeervergunningen.”
De oudste twee kinderen zitten in Middelharnis op school. Ze doen vwo/gymnasium. Mourad is bezig aan zijn laatste jaar op de basisschool, obs Duiveland in Nieuwerkerk en daarna gaat hij ook naar Middelharnis. Het gezin viert straks met zijn allen kerstmis, de boom staat al volledig opgetuigd in de woonkamer. ,,Dat deden we in Syrië ook. En met Oud en Nieuw bakt iedereen iets lekkers en doen we spelletjes met elkaar.” Of ze ook al bekend zijn met de Zeeuwse bolus? ,,Ja, natuurlijk! Lekker!”, roept Milada.