Column Jan Dirk van der Zee: Amateurvoetbal staat voor historische keuze

Bron: www.knvb.nl

In de discussies rond de aanpak van de voetbalpiramide zie je hetzelfde ontstaan als bij de maatregelen tegen de klimaatverandering: vrijwel iedereen voelt de ernst van de situatie, maar als de noodzakelijke hervormingen ten koste gaan van het eigen belang, wordt het gesprek lastig. Toch worden de problemen er niet minder om.

De kwestie is: denken we boven onszelf uit en durven we een historische keuze voor het voetbal te maken?

Zo kampt het amateurvoetbal, doordat er steeds meer zondagclubs en eerste elftallen naar de zaterdag verhuizen, met een sterke scheefgroei van de competities. Er is onvoldoende aansluiting tussen de districts- en landelijke poules en het tekort aan teams in de vijfde klasse groeit hard. Ook worden de derby’s per seizoen minder en gaat het aantal gereden kilometers omhoog.

Onderzoek

Om die reden is door de KNVB in september van dit jaar onderzoek gedaan onder trainers, spelers en bestuurders van alle competities. Daarbij stond de vraag centraal: hoe komen we tot een acceptabele en toekomstbestendige voetbalpiramide voor het standaardvoetbal?

Uit het onderzoek is gebleken dat de huidige competitieopzet positief wordt gewaardeerd, maar er tegelijkertijd grote vraag is naar meer derby’s en minder reistijd per wedstrijd. Mengen van het zaterdag- en zondagvoetbal wordt hiervoor als de beste oplossing gezien. Wel geeft men aan waarde te hechten aan vaste speeldagen. Voor de zaterdagamateurs is dat een belangrijker punt (9 op de 10) dan voor de zondagamateurs (6 op de 10).

Hoe komen we tot een acceptabele en toekomstbestendige voetbalpiramide voor het standaardvoetbal?

Nieuwe piramide

Het zijn inzichten, waarmee de KNVB is teruggegaan naar de tekentafel en in nauw overleg met belangenorganisaties in het voetbal een nieuwe piramide heeft ontworpen die voldoet aan de wensen van spelers, trainers en clubs. Een systeem, dat vanaf de Tweede divisie tot aan de vijfde klasse naadloos in elkaar overgaat. Sterker nog; omdat het aantal poules op het niveau van de vierde en vijfde klasse nagenoeg gelijk blijft, is daar zelfs een fatsoenlijke promotie-/degradatieregeling te organiseren. Maar belangrijker nog: de nieuwe piramide zorgt voor meer streekvoetbal, meer derby’s en minder reizen. Bij elkaar opgeteld 40 procent kilometerreductie. Nieuw is bovendien, dat er met vertegenwoordigers van de Tweede divisie gekeken wordt naar meer spanning in die competitie. Zo ligt er een aantal scenario’s klaar, waaronder play-offs die leiden naar meer spanning voor meerdere teams over een heel seizoen.

Toch stuit het voorstel bij sommigen op verzet, omdat het Hoofdklassevoetbal zal worden vervangen door een Vierde divisie en in de Derde divisie voortaan ook gemengd wordt gespeeld. Belangrijkste discussiepunt: wie bepaalt de speeldag en de speeltijd?

Koudwatervrees?

Ten eerste omdat zaterdagclubs, die statutair hebben bepaald niet op zondag te mogen spelen, hiervoor zijn uitgesloten. Ten tweede omdat je in een mixcompetitie slechts een paar keer per seizoen op een andere speeldag dan je gewend bent, hoeft uit te komen. Ten derde: in de Tweede divisie wordt al jarenlang gemixt gespeeld en komen clubs er altijd in gezamenlijk overleg uit.

Rondje langs de velden

Daarom gaat de KNVB dit voorjaar een rondje langs de velden maken om samen met de clubs alle aspecten van de nieuwe voetbalpiramide te bespreken. Mogelijke suggesties van verenigingen voor de inrichting zullen dan worden meegenomen.

Blijft staan dat noodzakelijke veranderingen altijd ten koste gaan van iets, maar wel een uitkomst betekenen voor het geheel. De kwestie is: denken we boven onszelf uit en durven we een historische keuze voor het voetbal te maken?

COLUMNS JAN DIRK VAN DER ZEEHier vind je alle eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.