Bron: www.knvb.nl
Het succes van de OranjeLeeuwinnen heeft het vrouwenvoetbal in Nederland definitief op de kaart gezet. Bij de meeste verenigingen floreert het meidenvoetbal. Ook zijn er steeds meer vrouwelijke voorzitters, vrouwelijke trainers en vrouwelijke scheidsrechters actief in het voetbal. In de serie ‘Meer Vrouwen in het Voetbal’ delen diverse meiden en vrouwen hun verhaal en vertellen ze wat hun vrijwilligersrol in het voetbal hen brengt. Vandaag: Asli Tukenmez, secretaris bij SC ’t Gooi.
“Via mijn bonusdochter zijn mijn partner en ik terechtgekomen bij SC ’t Gooi, waar we met open armen werden ontvangen. In het begin had ik niet meteen de gedachte om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Maar zoals zoveel ouders zag ik wel zaken die beter konden met betrekking tot de organisatie en begeleiding. Langs het veld kwam ik regelmatig in gesprek met twee zeer actieve vrouwelijke vrijwilligers. Zij brachten zoveel inspiratie, positiviteit en het gevoel samen meer te kunnen bereiken, dat ik niet anders dan mijn steentje bijdragen.”
Tukenmez – die als klein meisje al bij SC ’t Gooi kwam om haar neven te zien voetballen – begon bij verschillende activiteiten te helpen en werd leider van het team van haar bonusdochter. Later ging ze aan de slag als coördinator van de MO15 en MO17 van SC ‘t Gooi en toen de wedstrijdsecretaris vertrok, nam Tukenmez zijn plek bij het wedstrijdsecretariaat over. “Ik ben met iets kleins begonnen en daarna steeds meer gaan doen voor de vereniging. Bij mij leeft heel sterk het gevoel van verenigen; mensen bij elkaar brengen, samen stappen maken en samen doelen bereiken. Daarnaast wil je als ouder het beste voor je kind. Daar kun je zelf aan bijdragen door actief te zijn als vrijwilliger”, verklaart Tukenmez haar motivatie.
Bestuur dichterbij leden brengen
Haar inspanningen vielen op bij het bestuur van SC ’t Gooi. Zij kwamen in de zoektocht naar een nieuwe secretaris al snel uit bij de medewerkster van de gemeente Wijdemeren. “De stap naar het bestuur voelde voor mij heel groot. Maar het hele bestuur stond achter mijn voordracht. Dat gaf mij veel vertrouwen. Ik heb de tijd genomen om te kijken of het zou passen binnen mijn gezinsleven, mijn werk en mijn sociale leven. Aan de ene kant dacht ik: ik ben al met zoveel dingen bezig, hoe ga ik de bestuursfunctie in mijn leven inpassen? Maar aan de andere kant voelde ik dat als ik de vereniging echt naar een hoger niveau wilde tillen, ik daar zelf aan moest bijdragen. Toen heb ik de knoop doorgehakt en besloten als secretaris zitting te nemen in het bestuur.”
Tukenmez denkt dat het bestuur in haar de ideale persoon voor de positie van secretaris zag, omdat ze zich al had bewezen als iemand die altijd klaar staat voor anderen, zich volledig inzet, sociaal is en goed kan organiseren en plannen. “Eén van de doelen die we als bestuursleden bij SC ’t Gooi hebben, is het bestuur dichter bij de leden brengen. Dat is een van mijn kwaliteiten. En ook die van de andere vrouwelijke bestuursleden trouwens. We staan in contact met vrijwel iedereen bij de vereniging.”
Diversiteit in bestuur
SC ’t Gooi is een vooruitstrevende vereniging. Als een van de weinige clubs in het land kent het meer vrouwelijke dan mannelijke leden. Deze samenstelling is ook terug te zien bij de vrijwilligers én in het bestuur, waar vier van de zes bestuursleden vrouw zijn. In het voetbal een bijzondere situatie, maar voor de vereniging de normaalste zaak van de wereld, legt Tukenmez uit. “Bij SC ’t Gooi zijn we altijd voorstander van diversiteit in het bestuur. Dus zowel mannen als vrouwen. Maar ook jongeren en ouderen, mensen die nog zelf voetballen en mensen met meer bestuurskundige ervaring van buiten de club. Wij denken dat een mix van verschillende doelgroepen en persoonlijkheden het beste is voor een vereniging.”
“Maar het klopt dat bij veel clubs nog vooral (oudere) mannen actief zijn in het bestuur. Dat moet gaan veranderen. Er gaan steeds meer vrouwen voetballen, waarom zijn zij niet actief in commissies en besturen? Het begint met mensen een kans bieden. Ook als ze jong zijn. Je kunt bijvoorbeeld iemand eerst een soort stage laten lopen onder begeleiding van een ervaren bestuurder. Er moet een verschil in denken gaan plaatsvinden en dat is lastig. Bij SC ‘t Gooi is dat gebeurd. Dat hangt samen met het grote aantal vrouwelijke leden en vrijwilligers. Daarnaast is onze kracht dat we mensen niet benaderen voor een specifieke functie, maar we vragen hen wat ze zelf willen doen en waar hun interesses liggen. Dat zorgt ervoor dat je meer vrijwilligers krijgt en ze voor een langere termijn aan je kunt binden.”
Tukenmez is nu bijna twee jaar actief als bestuurslid bij SC ’t Gooi. Ze begon vlak voor de coronacrisis en heeft dus een aparte beginperiode als bestuurder achter de rug. Hoe kijkt ze terug op de afgelopen periode? “Het is natuurlijk anders dan normaal. Ik heb geprobeerd de club zo goed mogelijk door de lastige periode te helpen. Ik heb nieuwe mensen leren kennen en mijn netwerk uitgebreid. Verder heb ik ook veel geleerd, bijvoorbeeld over communicatie. Dat beschouwde ik al als een van mijn sterkte punten, maar als bestuurslid leer je nog beter duidelijk te zijn in je communicatie en stevig in je schoenen te staan. Het voetbal is over het algemeen een mannenwereld met oude tradities. Daar moet je wel op de juiste manier mee omgaan als je een verandering teweeg wilt brengen.”
Doordat andere bestuurders op de hoogte zijn van wat je doet en wat er speelt, denken ze ook mee en ontstaat echt samenwerking
“Ik heb ook veel geleerd van mijn collega bestuursleden. We staan altijd voor elkaar klaar en hebben onderling veel contact. Dat helpt je rol beter in te vullen. Doordat andere bestuurders op de hoogte zijn van wat je doet en wat er speelt, denken ze ook mee en ontstaat echt samenwerking. Omdat zij meedenken, sta je niet op een eiland. Je doet het echt samen.”
Oud denkpatroon doorbreken
Tukenmez heeft bij SC ’t Gooi nooit obstakels ervaren. Maar ze kan zich voorstellen dat niet elke vereniging al zo divers is als de hare. “Het kan intimiderend zijn als je de enige vrouw bent in het bestuur. Dan is het belangrijk te laten zien wat je kunt en je niet opzij te laten duwen. Vrouwen, en ook jongeren, zouden meer de stap moeten nemen om hun steentje bij te dragen binnen de vereniging en niet moeten denken dat het een mannenwereld is en ze er waarschijnlijk niet tussen passen of toegelaten worden. Hun rol is zeer waardevol voor een vereniging. Uiteindelijk draait het erom wat je met elkaar kunt bereiken. Het kan lastig zijn een oud denkpatroon te doorbreken, waarbij voor nieuwe bestuursleden of plekken in commissies vaak wordt gekeken naar mannen of mensen die al jaren bij de club rondlopen. Vrouwen, maar ook jongeren, kunnen echt iets toevoegen aan een club of bestuur. Een vrouw is bijvoorbeeld over het algemeen sterk in het plannen en organiseren, ze is nauwkeurig, verantwoordelijk en klantgericht en dus sociaal. Dit zijn ook zeker de eigenschappen die je in de voetbalwereld nodig hebt.”
“Verenigingen hebben zelf de sleutel in handen om te zorgen voor meer diversiteit. Ik was bijvoorbeeld gewend dat de afstand tussen het bestuur en de leden groot was. Maar door zichtbaar te zijn, trainingen en wedstrijden te bezoeken, in gesprek te gaan met mensen maak je de stap naar een rol als vrijwilliger veel kleiner.”
‘Pak handschoen op’
Mijn grootste ambitie als bestuurder is om samen met de andere bestuursleden de vereniging zo goed mogelijk te besturen
Tukenmez zelf zit op het moment nog helemaal op haar plek als secretaris bij SC ’t Gooi. Ze hoopt nog een aantal jaar actief te zijn in deze functie en streeft er vooral naar mensen samen te brengen bij de Hilversumse club. “Mijn grootste ambitie als bestuurder is om samen met de andere bestuursleden de vereniging zo goed mogelijk te besturen. Dus zorgen dat iedereen tevreden is en zich thuis voelt. Bij SC ’t Gooi is er voor iedereen plek. We moedigen iedereen – leden, ouders en vrijwilligers – ook aan zich te ontwikkelen. Ambities hebben wordt aangemoedigd. Dat zou eigenlijk bij alle clubs zo moeten zijn.”
“Als bestuurders en commissieleden de omslag in denken gaan maken, zullen ze zelf ervaren dat vrouwen heel veel kunnen toevoegen aan een vereniging. Ik ben zelf met een kleine rol als vrijwilliger begonnen, heb laten zien wat ik kan en dat heeft ervoor gezorgd dat het bestuur mij geschikt achtte voor de rol van secretaris. Daarom zou ik vrouwen ook adviseren met iets klein te beginnen. Als lid van een club, of als ouder is er vast iets waarvan jij denkt dat het beter kan. Pak de handschoen op. Draag je steentje bij. Samen zorg je voor een mooie ontwikkeling van de vereniging.”
Wil je meer inspirerende verhalen lezen van meiden en vrouwen die actief zijn in het voetbal? Bezoek dan onze pagina ‘Meer Vrouwen In Voetbal’.