Column Jan Dirk van der Zee: Ontwikkelingen seizoen 2021/’22

Bron: www.knvb.nl

Eindelijk. Weg van de persconferenties. Weg van het wachten op versoepelingen en weg met het mondkapje. Na veertien maanden lullen over Covid-19 kunnen we het weer gewoon over voetbal hebben en zijn wedstrijden met publiek toegestaan.

Corona heeft hier en daar ook positieve gevolgen gehad voor het amateurvoetbal.

Hoezeer we dat hebben gemist, merk je aan het enthousiasme en de vrolijkheid op de tribunes bij het Nederlands elftal. Als nooit tevoren wordt het spel samen beleefd. Een gevoel dat je nu ook ervaart op de amateurvoetbalvelden. Daar doet 85 procent van de verenigingen mee aan de KNVB Regiocup. Pupillen en jeugdteams kunnen hierdoor vlak voor de schoolvakanties nog wedstrijden spelen tegen verenigingen in de buurt, in plaats van de maandenlange partijtjes onderling.

Overigens heeft corona ook positieve gevolgen gehad voor het amateurvoetbal. Bepaalde clubs, zoals het 110 jaar oude VUC in Den Haag waar ik vorige week te gast was, hebben het ledental zelfs zien toenemen. Hoe? Door consequent de buurt te betrekken bij ontwikkelingen binnen de vereniging. Maar ook de KNVB Oranjefestivals zijn een doorslaand succes. Met een deelname van meer dan 70.000 kinderen, bepalen deze evenementen nu al 25 procent van de instroom van nieuwe leden.

Dankzij de Regiocup en Oranjefestivals vinden nieuwe leden de weg naar de amateurclub.

Competities aantrekkelijker

Laten we daarom alvast een doorkijkje nemen naar dit nieuwe seizoen. Om te kijken of we de competities in het jeugdvoetbal nog aantrekkelijker kunnen maken, gaan wij in twee regio’s (West 1 en West 2) testen of verschillende vormen van het fasenvoetbal ook bij de junioren vanaf 13 tot 19 jaar (een leeftijdsgroep die makkelijk afhaakt) aanslaat. Net zoals bij de pupillen, zal daar niet meer worden gewerkt met twee seizoenshelften (voor- en najaar), maar in vier fasen. Om zo, bij iedere fase op basis van data uit de Wedstrijdenzaken-app en Teamindex een gelijkwaardiger competitie-indeling te organiseren.

De tweede verandering voor het komend seizoen is een beleidsmatige keuze van de KNVB waarmee voetbalverenigingen hun eerste elftallen horizontaal kunnen overschrijven van de zondag- naar de zaterdagamateurs. Voortaan mag dat ieder jaar voor 1 oktober worden aangegeven met als ingangsdatum het volgend seizoen (geldend voor de duur van vijf jaar). De KNVB heeft hiertoe besloten omdat het zondagvoetbal al jarenlang terugloopt en er in diverse regio’s in Nederland grote behoefte aan overschrijving is.

 In het nieuwe seizoen gaan we in twee regio’s testen of het 4-fasenvoetbal ook bij de junioren vanaf 13 tot 19 jaar aanslaat.

Voetbalpiramide toekomstgericht

Tot slot wordt dit najaar een breed KNVB-onderzoek opgezet met de centrale vraag: hoe maken we de voetbalpiramide toekomstgericht? Want door een terugloop van het aantal verenigingen zijn er aan de onderkant van de piramide steeds minder teams. Daarnaast willen we nóg meer regionale wedstrijden, meer derby’s en een betere aansluiting tussen de districten en de landelijke competities. Kortom, meer aantrekkelijke wedstrijden! Verder spelen wij onder meer met vragen als: Moeten er nog 14 teams per poule blijven? Is de opzet van de nacompetitie nog van deze tijd en zouden play-offs niet veel beter werken?

Dat allemaal gezegd hebbende, wat vindt u eigenlijk?

COLUMNS JAN DIRK VAN DER ZEEHier vind je alle eerder gepucliceerde columns van Jan Dirk van der Zee.