Bron: www.knvb.nl
Afgelopen maart hebben we als KNVB een oproep gedaan aan iedereen betrokken bij het jeugdvoetbal en bekend met het geboortemaandeffect fenomeen. De oproep stond in het teken van het delen van mogelijke oplossingen voor het geboortemaandeffect. Het fenomeen is namelijk talloze keren aangetoond, ook in het jeugdvoetbal, maar zelden is een constructieve oplossing ook getest. Daar wil de KNVB met hulp van de massa verandering in brengen. De teller staat een maand na de oproep op meer dan 150 inzendingen. Tijd voor vervolgstappen.
Zowel uit binnen- als buitenland en vanuit meerdere sporten zijn verschillende oplossingen ingestuurd voor het geboortemaandeffect. Een overweldigend aantal, wat des te meer aangeeft dat de problematiek die het geboortemaandeffect kan veroorzaken in het realiseren van ieders plezier in het voetballen, leeft.
Delphi methode
Op dit moment worden alle oplossingen doorgenomen, waardoor er categorieën van vergelijkbare oplossingen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een categorie met oplossingen als ‘het verschuiven van de peildatum’ of ‘meer dispensatiemogelijkheden’. Dit leidt tot ongeveer 12 verschillende categorieën van oplossingen en die bestuderen we vervolgens verder samen met een expertpanel. Dit proces verloopt volgens de zogenaamde Delphi methode, die vaak wordt gebruikt om samen met experts overeenstemming te bereiken over lastige vraagstukken (zoals het geboortemaandeffect).
Testen in de praktijk
De expertgroep zal bestaan uit personen die zowel in het jeugdvoetbal werkzaam zijn, als wetenschappers die veel over het onderwerp hebben gepubliceerd. In de verschillende Delphi rondes kunnen zij hun mening geven over de oplossing op thema’s zoals praktische haalbaarheid, werking van de oplossing en impact op het jeugdvoetbal in zijn algemeenheid. De meest positief beoordeelde oplossingen zullen verder worden beoordeeld in een tweede ronde en zo verder, tot een mogelijk beste oplossing zich voordoet. Zoals al aangekondigd, is het onze wens die oplossing dan ook in de praktijk te gaan testen om erachter te komen of het daadwerkelijk het geboortemaandeffect kan verminderen. Hoe en wanneer we dit vorm kunnen geven, kunnen we pas bepalen wanneer we weten welke oplossing getest zal worden. Ons streven blijft echter: niet opnieuw een analyse van geboortedata, het is tijd voor oplossingen.