Column Jan Dirk van der Zee: Logica van een lekke bal (2)

Bron: www.knvb.nl

Aan het openingsplan van het demissionair kabinet zie je dat er geen voetballer aan te pas is gekomen. Het plan is verstoken van gevoel voor de bal. De hunkering naar de club, het veld, het team en de wedstrijd.

Anders valt de schamele positie die sport en daarmee voetbal is toebedeeld in deze planning niet uit te leggen. Wel verklaarbaar. De nood is groot. Nog steeds verwoest corona levens en in de ziekenhuizen lopen ze op hun tandvlees. Het is daarom begrijpelijk dat er voorzichtig wordt versoepeld. Maar wat ons daarna in het plan wordt voorgespiegeld is een fata morgana.

Wachten op 11 mei

Probeer maar eens uit te leggen wat de dieperliggende gedachte is achter het besluit om de terrassen eerder te openen dan de sportverenigingen.

Diederik Gommers, lid van het OMT, stak er vorige week een dag na de persconferentie, al de kachel mee aan. Hij begreep er niets van dat er een openingsplan was bedacht, waarin data worden genoemd die door de onzekere situatie waarschijnlijk bij voorbaat niet haalbaar zijn.

Los van die terechte constatering, is er ook behoorlijk wat af te dingen op de inhoud. Probeer maar eens uit te leggen wat de dieperliggende gedachte is achter het besluit om de terrassen eerder te openen dan de sportverenigingen. Op 28 april mag je onder een parasol een biertje drinken, terwijl de sportverenigingen en daarmee de voetbalclubs, volgens het openingsplan pas op 11 mei voor iedereen toegankelijk worden.

Natuurlijk, de nood is hoog in de horeca, ik gun het ze van harte (ik ben zoon van een kroegbaas), maar het is toch niet te rechtvaardigen dat je eerder een drankje mag wegtikken in de frisse lucht dan met z’n allen trainen op het voetbalveld? Honderdduizenden leden van voetbalverenigingen zitten nu al sinds oktober vorig jaar thuis, omdat ze ouder dan 26 jaar zijn. Ze mogen alleen op de club komen om met een andere speler een balletje over te trappen. In teamverband trainen is er niet bij. En dat is nou precies wat voetballers willen, anders waren ze wel gaan pingpongen. Het gaat ze om het voetbal. De lol. Bewegen. Zweten. Ouwehoeren.

Talrijke studies uit binnen- en buitenland wijzen uit dat sporten in de buitenlucht veilig kan. Ook is vanuit de adviesorganen rond het kabinet duidelijk gemaakt dat bewegen in georganiseerd verband goed is voor je gezond- en weerbaarheid.

Blindheid voor sport

Maar als je dat gevoel niet kent, mis je het ook niet. Daarom is er niemand in het demissionair kabinet geweest om zich er hard voor te maken. Wat ik alleen onbegrijpelijk vind, zeker voor een regeringsteam dat zich verlaat op cijfers, analyses en prognoses, is de blindheid voor sport als een veilig middel om uit de crisis te komen. Niet alleen wijzen inmiddels talrijke studies uit binnen- en buitenland uit dat sporten in de buitenlucht veilig kan, ook is vanuit de adviesorganen rond het kabinet duidelijk gemaakt dat bewegen in georganiseerd verband goed is voor je gezond- en weerbaarheid.

Volgens het openingsplan mogen we pas in juli wedstrijden spelen, een week voor de schoolvakanties beginnen. Hiermee komt de KNVB Regiocup in gevaar.

Sport, voetbal, zou je derhalve niet als sector moeten behandelen (horeca, winkels, scholen etc.), maar als een publieke zaak. We hadden daarom vooraan moeten staan bij de heropening van Nederland. Nu mogen we volgens het openingsplan pas in juli wedstrijden spelen, een week voor de schoolvakanties beginnen. Als dit zo blijft staan komt de KNVB Regiocup in gevaar. Het enige wat het voetbal de komende maanden nog heeft en waar kinderen en volwassen al maanden naar uitkijken.

Nee tegen testmaatschappij in het voetbal

Volkomen onlogisch dus, en het doet voor meer vrezen. Zo maken we ons bij het amateurvoetbal van de KNVB zorgen over de precedentwerking van de pilots met testbewijzen voor voetballers. Er wordt weinig over gezegd, maar het hangt in de lucht dat we toewerken naar een testmaatschappij. Met als gevaar dat spelers – ook de pupillen – voordat ze tegen een andere club uit mogen komen, eerst een negatief testbewijs moeten overleggen. No way. Het KNVB amateurvoetbal doet daar niet aan mee.

Voetbal is en blijft toegankelijk voor iedereen. Dit staat overigens los van de Fieldlab-evenementen, waar KNVB betaald voetbal aan mee doet om met name te kijken of er weer zo snel mogelijk met publiek kan worden gevoetbald.

Mijn oproep aan dit demissionaire kabinet is: stop met de logica van een lekke bal, zet alsnog georganiseerd sporten boven aan het openingsplan en ga va-banque vaccineren.

COLUMNS JAN DIRK VAN DER ZEEHier staan alle eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee gebundeld.