Bron: www.nocnsf.nl
Het eigen Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kwam vlak voor het weekeind naar buiten met de vaststelling dat de pandemie grote gevolgen heeft voor de maatschappelijke, fysieke (vitale) en mentale stand van het land. Sinds het begin van de crisis zijn mensen veel ongezonder gaan leven. Bijna 30 procent zegt qua gewicht te zijn aangekomen. Dat komt door het thuiswerken en de beperkingen rondom de sport. Vooral de lager opgeleiden worden hard getroffen, zo blijkt uit het onderzoek. Ze zijn sowieso al vaker ziek. Corona, zo blijkt, maakt de kans nog groter dat ze ernstig ziek worden.
Laten we samen bouwen aan een vitale, gezonde en mentaal fitte samenleving, zodat we later niet nog meer (financiële) rekeningen gepresenteerd krijgen
Gerard Dielessen
Sociale aspecten cruciaal
Uit hetzelfde onderzoek komt ook naar voren dat de Nederlanders de gezelligheid tijdens het sporten heel erg missen: maar liefst 28 procent van de volwassenen geeft aan het sporten in groepsverband te missen. Alarmerende cijfers, wat mij betreft. Het onderzoek van Ipsos bevestigt verder het cruciale belang van de sociale aspecten van de sportclub om de Nederlander structureel en duurzaam aan het sporten en bewegen te houden.
Wij wisten dat natuurlijk al langer: het gaat om gezelligheid, maar ook om de verwachtingen bij anderen dat jij op de afgesproken tijd op het sportveld of in de sporthal verschijnt. Wie daarover meer wil lezen raad ik bij dezen het boek ‘The Power of Habit’ aan van Charles Duhigg. De auteur is onderzoeksjournalist voor The New York Times. De auteur van Macht der Gewoonte won hier onder meer de Pulitzerprijs mee.
De unieke Nederlandse verenigingsinfrastructuur is uitermate goed in staat om het ‘verkeer’ op hun sportclub op een hele veilige manier in goede banen te leiden op basis van klaarliggende protocollen
Gerard Dielessen
Drempels snel wegnemen
Sporten op je eigen club kan natuurlijk uitstekend. De unieke Nederlandse verenigingsinfrastructuur is uitermate goed in staat om met de meer dan een miljoen vrijwilligers en ondersteund door sportbonden en NOC*NSF, het ‘verkeer’ op hun sportclub op een hele veilige manier in goede banen te leiden op basis van klaarliggende protocollen. Laten we de onnodige drempels die er nu liggen daarom samen snel wegnemen.
Niet meer met maximaal vier sporters bijvoorbeeld, dat werkt gewoon niet. Mensen haken af en de sportinfrastructuur dreigt blijvend verzwakt te worden. Gewoon wat grotere groepen, gewoon trainen en onderlinge partijtjes. Van virusoverdracht is immers geen sprake als mensen aan het sporten zijn, zo is al voor de zomer gebleken. En natuurlijk blijven de kleedkamers, de kantines en de clubhuizen dicht. En voorlopig ook geen competities. Geen onnodige reisbewegingen en vermenging van verschillende sociale groepen. Dat komt later wel weer als de situatie wat veiliger is. En als er weer op een normale manier getraind kan worden, dan is het verstandig om de topcompetities zo snel als kan weer te hervatten. Zodat het publiek, thuis voor de buis, of via livestreams ‘passief’ kan genieten van hun favorieten. Verstrooiing levert immers een goede bijdrage aan het tegengaan van verveling, stress en gebrek aan inspiratie, zeker in deze donkere periode van het jaar.
Juist antwoord
Ik schat in dat we samen met de minister de komende weken snel tot de conclusie kunnen komen dat het niet zo heel ingewikkeld hoeft te zijn om al die alarmerende berichten over de maatschappelijke, fysieke (vitale) en mentale stand van het land, van een juist antwoord te voorzien. Laten we samen bouwen aan een vitale, gezonde en mentaal fitte samenleving, zodat we later niet nog meer (financiële) rekeningen gepresenteerd krijgen, omdat we met z’n allen belabberd uit de crisis komen en we de gezondheidszorg nog een keer gaan uitputten.
De vaccins zijn min of meer in aantocht, lezen en horen we dagelijks in de media.
Laten we daarop vooruitlopend sport inzetten als het belangrijkste medicijn in de strijd tegen het coronavirus.
Gerard Dielessen
Algemeen directeur NOC*NSF