Column Jan Dirk van der Zee: Kabinet, gooi het trainingsveld open

Bron: www.knvb.nl

Als er ooit een parlementaire ondervragingscommissie wordt ingesteld naar het functioneren van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) met Aleid Wolfsen als voorzitter, kom ik met plezier getuigen. Zelden heb ik me zo bestolen gevoeld als door deze ‘onafhankelijke’ organisatie.

Voordat de AP de boete oplegde deed het al bijna twee jaar onderzoek naar een mogelijke fout. Ondertussen werd VoetbalTV gegijzeld en droogden de inkomsten op.

Onnodig en bot is VoetbalTV door hen in het faillissement gestort. In de afgelopen tijd heb ik er meerdere malen over geschreven. De videostreamingdienst, die in 2018 door Talpa Network en de KNVB veelbelovend was gestart, kreeg eind vorig jaar van de AP te horen dat zij in strijd zou handelen met de wet. Afgelopen zomer legde de AP VoetbalTV een boete op van 575.000 euro.

Dat de rechter daar anders over denkt, werd vorige week duidelijk. Volgens de rechtbank heeft de AP de privacywetgeving waarop ze toezicht moet houden zelf verkeerd geïnterpreteerd door te stellen dat VoetbalTV geen gerechtvaardigd belang heeft bij het opnemen en uitzenden van amateurwedstrijden. De conclusie van de Rechtbank was overigens niet onverwacht; de beste Nederlandse privacy experts verbaasden zich al meer dan een jaar openlijk over de, ook in hun ogen onjuiste, interpretatie van de AP. Hierdoor hoeft VoetbalTV de boete niet te betalen.

Filmpjes delen

Saillant detail. Voordat de AP de boete oplegde deed het al bijna twee jaar onderzoek naar een mogelijke fout. Ondertussen werd VoetbalTV gegijzeld en droogden de inkomsten op. Zodoende moest in september van dit jaar het faillissement worden aangevraagd en zitten de werknemers thuis. Ook is het amateurvoetbal een prachtige tool armer, waarmee spelers onder meer makkelijk filmpjes van zichzelf konden delen en grootouders altijd in staat waren de verrichtingen van hun kleinkinderen te volgen (geen overbodige luxe in deze tijd).

Daarmee is de uitspraak van de rechter niet meer dan een pyrrusoverwinning voor de honderden clubs die in VoetbalTV hebben geïnvesteerd. Om die reden verkennen we een mogelijke doorstart en onderzoeken we een schadeclaim tegen de AP.

Plan B goed ontvangen, maar…

Toch willen we ons nu voornamelijk richten op het herstel van het amateurvoetbal in coronatijd. Hiertoe hebben we enkele weken geleden Plan B gepresenteerd bij de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Justitie en Veiligheid (JV). Dat plan is goed ontvangen. We worden geprezen om onze houding, waarin we niet overschreeuwen noch overvragen. Domper is echter, dat je er vervolgens niets meer van hoort. Ambtenaren spelen verstoppertje, ministers zijn overal en nergens.

Ambtenaren spelen verstoppertje, ministers zijn overal en nergens.

Intussen groeit de onvrede. Er gaat geen dag voorbij of mijn mailbox stroomt vol met vragen waarom de overheid het toelaat dat er duizenden mensen door IKEA slenteren, het dringen is voor de kerstshows van de tuincentra en het zwart zag van de mensen in winkelsteden op Black Friday. Terwijl een voetbaltraining met 30 spelers is verboden.

In het amateurvoetbal worden we gehouden aan de maatregel, die is ingesteld om samenscholing van jongeren tegen te gaan. Namelijk; de regel dat er buitenshuis geen grotere groep mag worden gevormd dan vier personen van verschillende huishoudens. Ook al wordt er op anderhalve meter gespeeld in de frisse buitenlucht en is er nog nooit een besmettingsgeval geconstateerd op een training.

We willen weer het trainingsveld op. We zijn er aan toe!

Gevaren voor volksgezondheid

Alleen al in het amateurvoetbal zitten nu circa 600.000 mensen thuis.

Gerard Dielessen, directeur van NOC*NSF, maakte voor het weekend onderzoeksresultaten bekend van een studie naar de sporen die de coronacrisis nalaat in de sport. Hieruit komt naar voren dat 34 procent van de Nederlanders minder is gaan sporten tijdens de pandemie. Verder blijkt dat een grote groep een sportclub nodig heeft om in beweging te komen.

Ik vraag me af, of er voldoende aandacht is voor deze gevaarlijke ontwikkeling en welke gevolgen het heeft voor de volksgezondheid, als je onvoldoende beweegt. Alleen al in het amateurvoetbal zitten nu circa 600.000 mensen thuis.

Het kan daarom niet anders dan dat het kabinet zo snel mogelijk besluit om het trainingsveld gewoon open te gooien. Ik zeg half december. Met positieve energie het nieuw jaar in.

Daar is iedereen aan toe.

Columns Jan Dirk van der ZeeCOLUMNS JAN DIRK VAN DER ZEEHier staan alle eerder gepubliceerde columns van Jan Dirk van der Zee gebundeld.