Bron: www.knvb.nl
Eén van de meest voorkomende vragen van verenigingen is: ‘Wat moeten we doen als er een (mogelijke) coronabesmetting is binnen een team en welke gevolgen heeft dit voor het spelen van wedstrijden?’.
Wanneer een speler zich meldt met corona-gerelateerde klachten doorloop je als vereniging de stappen zoals beschreven in het schema, dat hieronder is te downloaden.
STAPPENPLAN CORONADownload hier het stappenplan ‘Wat te doen bij een (mogelijke) coronabesmetting.
Verzoek tot uitstel wedstrijd
Wanneer je alle stappen hebt doorlopen en het blijkt dat je vanwege de coronamaatregelen een wedstrijd moet uitstellen dien je dit verzoek, waar mogelijk, minimaal 24 uur voor aanvang van de wedstrijd in bij de KNVB (via 088-0275050). Zorg ervoor dat je, indien mogelijk, ook altijd het bijbehorende advies vanuit de lokale GGD erbij vermeldt. Een verzoek tot uitstel kan alleen later worden ingediend wanneer bijvoorbeeld blijkt dat testuitslagen later binnenkomen of spelers zeer recent pas klachten hebben ontwikkeld.
Geen geldige redenen voor uitstel
Uiteraard proberen we zoveel mogelijk wedstrijden door te laten gaan. Hiervoor hebben we elkaars hulp en flexibiliteit hard nodig. Ondanks de onzekere omstandigheden zijn de volgende situaties geen reden voor het uitstellen van wedstrijden:
- Positieve coronagevallen in andere teams van de betreffende vereniging die niet deelnemen aan de wedstrijd.
- Een trainer/coach of begeleider die corona heeft, zonder een advies van de GGD voor de spelers om in quarantaine te gaan.
- Een gebrek aan kleedkamers waardoor er bijvoorbeeld niet kan worden gedoucht.
- Eenzijdige afgelasting door de club zonder vooraf afstemming met de KNVB
Wanneer een team eenzijdig beslist een wedstrijd niet te spelen wordt dit besluit voorgelegd aan de aanklager amateurvoetbal. Niet gespeelde wedstrijden worden zo snel mogelijk weer opgenomen in het programma, tenzij in overleg met de KNVB iets anders wordt afgesproken.
Sluiting vereniging
Wanneer een vereniging voornemens is om de accommodatie te sluiten, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de KNVB verenigingsadviseur om de gevolgen hiervan te bespreken. Wanneer gemeenten overgaan tot sluiting van een vereniging kan de KNVB verenigingsadviseur de club bijstaan en rechtstreeks contact opnemen met de gemeente om te zoeken naar oplossingen zodat er wel weer gevoetbald kan worden.
VEELGESTELDE VRAGEN OVER HET CORONAVIRUS EN VOETBAL