Bron: www.knvb.nl
We mogen weer en daar zijn we maar wat blij mee! Maar ‘gewoon’ gaan voetballen is er helaas niet bij dit jaar. Het coronavirus is voorlopig nog niet weg, waardoor veel clubs beginnen aan een onzekere periode. Vanuit de clubs krijgen we veel vragen over het gebruik van de kleed- en doucheruimtes. Hierbij volgen wij ten alle tijden het protocol ‘Verantwoord Sporten’ vanuit het NOC*NSF.
Ga naar de website van NOC*NSF voor de richtlijnen voor verantwoord sporten.
Tips en adviezen
Hieronder hebben we een aantal tips/adviezen voor het veilig en verantwoord gebruik maken van het sportpark, de kantine en het terras onder elkaar gezet:
Elk sportpark is anders; ook de lokale regelgeving kan per plaats verschillen; de tips en uitwerkingen zullen dan ook niet overal toepasbaar zijn maar mogelijk dienen als inspiratiebron.
- Probeer zoveel mogelijk de trainingen en wedstrijden te spreiden over de speeldagen en eventueel uit te wijken naar andere dagen.
- Gebruik ook alternatieve momenten om te trainen en wedstrijden te spelen, zoals de woensdagmiddag voor de pupillen en vrijdagavond voor jeugd/senioren.
- Bij grotere sportparken kunnen je compartimenteren. Je verdeelt dan je sportpark in meerdere sectoren/compartimenten (veld, zaal, etc..) Zorg ervoor dat publiek uit het ene compartiment zich niet kan vermengen met publiek uit een ander compartiment. Wanneer de aantallen in een compartiment niet boven de maxima uitkomen, dan hoef je niet vooraf te reserveren en de gezondheid te verifiëren. Je moet wel placeren (zitplaats geven).
– Publiek dat komt voor wedstrijden op de velden 2 t/m “x” kan zich niet mengen met het publiek wat komt voor de wedstrijd van je ‘eerste team’ welke speelt op het hoofdveld (veld1).
– Scheiden van publieke stromen van de verschillende verenigingen wanneer er op je sportpark tegelijkertijd activiteiten zijn met publiek (dus elke vereniging zijn eigen compartiment). - Werk indien mogelijk met tijdsloten;
– Na een wedstrijd verlaat het publiek het compartiment (bijv. zaal of veld) en kan niet meer terugkeren. Dit geeft dan mogelijkheden voor een volgende activiteit met publiek.
– Organiseer je activiteiten in dagdelen. Bijvoorbeeld in de ochtend en middag. Tussendoor moet er dan wel voldoende tijd zijn zodat publiek het sportpark of compartiment heeft kunnen verlaten. Deel bijv. per tijdslot gekleurde polsbandjes uit. - Beperk/maximaliseer het aantal toeschouwers indien je verwacht grotere toeschouwersstromen niet te kunnen handelen in/op je accommodatie. Je moet immers elke toeschouwer een zitplaats geven (placeren). Je kan dan een reserveringsverplichting instellen om de aantallen te controleren. Alleen met reservering is toetreding tot de accommodatie mogelijk.
- Geef de mogelijkheid om vooraf of ter plekke te reserveren. Bijvoorbeeld via je eigen website of ter plekke (middels bijv. een QR-code). Wanneer je meerdere keren grotere aantallen toeschouwers verwacht (die je binnen de regels kunt placeren) kun je overwegen aan te sluiten bij een officieel ticketingsysteem. Denk in beide gevallen hierbij wel aan de gezondsheidscheck bij binnenkomst. Wanneer je in meerdere compartimenten toeschouwers boven de 100 (binnen) en 250 (buiten) verwacht, dan kun je dit per compartiment regelen.
- Wanneer bij een sportaccommodatie/compartiment een tribune onvoldoende capaciteit heeft of ontbreekt; laat iedere toeschouwer zoveel als mogelijk is zijn eigen (klap)stoel/campingstoel meenemen. Of regel stoelen via bijv. lokale horeca of een sponsor. Stoelen kunnen geplaatst worden op vooraf aangewezen plaatsen conform de 1,5 meter regel rondom het veld.
- Wanneer je gaat placeren; denk goed na over het maximaal aantal toeschouwers dat je dan in je compartiment, met in achtneming van de 1,5 meter regel, kunt ontvangen. Houd ook rekening met het aanbrengen van de markeringen van de plek waar spelers, begeleiding/staf en officials, voor en tijdens de wedstrijd vertoeven. Bijvoorbeeld bij banken, stoelen bij het veld, dug-outs en de ingang waar spelers het veld op komen.
- Doseer de toeschouwers toe- en uitstroom: creëer waar mogelijk meerdere in- en uitgangen, met in ieder geval 1,5 meter markeringen. Laar het publiek gedoseerd (bijv. per vak/zijde) van het veld/compartiment weggaan.
- Mogelijk zijn er voorafgaand aan de wedstrijden waar je een groter aantal toeschouwers verwacht nog andere activiteiten/wedstrijden. Vraag indien mogelijk, de sporters, begeleiders/staf en officials of ze zich vooraf al willen aanmelden als toeschouwers (dus reserveren) wanneer ze de accommodatie niet onmiddellijk na hun activiteit verlaten.
- Houd horecavoorziening en sportvoorziening strikt gescheiden. Voorkom dat sporters, begeleiders/staf, officials en publiek de kantine in kunnen komen zonder er gebruik van te maken.
- Wanneer je kantine groot genoeg is kan er mogelijk een ‘balie’ worden ingericht waar men koffie, drank etc. kan verkrijgen, mits je je kunt houden aan de daarvoor geldende regels zoals continue doorstroming en 1,5 meter afstand. Dit gedeelte goed afscheiden van het ‘zitgedeelte’ van kantine en terras.
- Bij een kleine kantine kun je er voor kiezen om geen zitplaatsen te bieden maar deze alleen te gebruiken voor voedsel- en drankuitgifte met continue doorstroming en 1,5 meter afstand.
- Wanneer je met meerdere compartimenten werkt, waarbij toeschouwers niet vermengd mogen worden, meerdere plekken inrichten voor voedsel- en drankuitgifte met continue doorstroming en 1,5 meter afstand. Je kunt bijv. een deal maken met een foodtruck of service verlenen via een ‘railcateraar’ (zoals in het OV) waardoor iedereen op zijn plek kan blijven zitten.
- Indien je niet vooraf laat reserveren; hang de gezondheidscheck bij de ingang(en) van je kantine. Geef bovendien aan dat men niet welkom is indien contactgegevens niet worden achtergelaten. Wijs personen de plek toe en leg registratieformulieren op de tafels om in te vullen.
- Bij grotere kantines + terrassen: bekijk of het mogelijk is tafels op terras en in de kantine te bedienen. Indien dit niet kan vraag of 1 persoon per tafel de bestelling kan doen.
- Bekijk de beste logistieke mogelijkheden in je kantine;
– Eén bestelplek en meerdere afhaalplekken.
– Eén persoon achter de bar draagt zorg voor het opnemen bestelling en betaling.
– Scheiden voedselbestellingen van drankbestellingen met een eigen logistiek. - Stel één of meerdere coronacoördinatoren aan die herkenbaar aanwezig zijn voor vragen/advies.
- Leg je ideeën/uitwerking voor aan de lokale autoriteiten, in het kader van de voor jouw plaats geldende noodverordening en de gedragenheid.
- Overweeg om de bezoekers van de sportpark bij binnenkomst een flyer te geven met daarop een plattegrond, de routes en de belangrijkste ‘regels’.
- Communiceer de regels van je sportaccommodatie met je trainers, spelers, vrijwilligers, medewerkers en ouders via de eigen communicatiekanalen, maar ook in de lokale media. Zorg dat ze eveneens zichtbaar zijn op je sportpark.
- Voor alles geldt: houd het doel voor ogen; vraag je eigen leden maar ook de bezoekers om begrip voor de maatregelen en gebruik je gezond verstand.
- Bekijk ook de uitgebreide ‘Handreiking toeschouwers bij sportwedstrijden’ van NOC*NSF voor de richtlijnen die gelden voor je sportaccommodatie.
- Kijk ook eens op Twitter met #Samenvooruit voor voorbeelden en tips van verenigingen, onderaan dit artikel staat al een aantal voorbeelden.
- De KNVB heeft posters/materialen ontwikkeld om te gebruiken op je sportpark. Dit kan goed helpen om de richtlijnen van jouw club zichtbaar te maken op de accommodatie!
POSTERS EN MATERIALENDownload de posters en materialen.
- Neem een kijkje op de Community Eén Tweetje voor voorbeelden en adviezen van andere verenigingen hoe zij hiermee omgaan.
EÉN TWEETJENeem een kijkje op de community Eén Tweetje.