Bron: www.nocnsf.nl
Veel drinken is een belangrijke maatregel, die voor Reneerkens ook ertoe leidt dat een training qua tijd langer duurt dan gebruikelijk. “De arbeids-rust-verhouding wordt met dit weer aangepast, omdat er meer drinkpauzes worden ingelast. Om dezelfde effectieve trainingstijd te hebben, duurt een training dan een minuut of tien langer.” De pauzes probeert Reneerkens waar mogelijk op schaduwplekken te laten plaatsvinden, “maar dat lukt niet altijd.”
Kleding
Ook over de kleur van de kleding probeert Reneerkens de spelers te adviseren. “Sommige spelers worden gefaciliteerd in hun trainingskleding, dan is dat wat lastiger. Maar zo mogelijk moet de kleding zo licht mogelijk van kleur zijn. Witte kleding heeft de voorkeur: wit weerkaatst warmte uit de omgeving. Zwart absorbeert de warmte juist waardoor je het nog warmer krijgt.”
Trainen op een kunstgrasveld is vele malen warmer dan op een natuurgrasveld, aldus Reneerkens. “Als de jongens met hun kunstgrasvoetbalschoenen aan het trainen zijn, dan hoor je ze regelmatig zeggen dat het brandt onder hun voeten. Dat is op natuurgras veel minder het geval.”
Douchen
Na afloop van de training is het goed om lauwwarm te douchen. “Vooral niet te koud douchen, anders blijf je aanhoudend transpireren.” En dat douchen moet dan weer plaatsvinden met inachtneming van de coronarichtlijnen, dus moeten de spelers de 1,5-meter daarbij regel aanhouden.”
Reneerkens heeft bij zijn clubs niet zo veel te maken met spelers, die nog een lange ‘derde helft’ na afloop in de kantine doorbrengen. “Enerzijds is het te warm om in de kantine te zitten, maar daarnaast werk ik met spelers waar dit niet zo aan de orde is. Ik werk met ambitieuze jongeren, die het voetbal heel belangrijk vinden. We hebben in dat kader ook afspraken gemaakt, en daaronder vallen onder andere ook dat alcohol en roken daar niet in past.”
Voor clubs, waar na afloop van een training de afsluiting wel nog in de kantine of op het terras plaatsvindt, daar zijn uiteraard ook alle coronarichtlijnen van kracht (te vinden bij de overheid en Koninklijke Horeca Nederland). “En alcoholvrij is bij deze temperaturen dan een heel verstandig alternatief!”, aldus Reneerkens.