Bron: www.knvb.nl
Eind 2019 is het rookverbod in Nederland ingegaan. Dit verbod heeft ook gevolgen voor de sportkantines met een speciale rokersruimte. Deze rookruimtes zijn namelijk verboden. Sinds 1 juli 2020 geldt het rookverbod niet meer voor alleen de reguliere sigaretten, maar ook voor e-sigaretten.
Ook e-sigaretten veroorzaken immers gezondheidsschade en kunnen een opstapje vormen voor het gebruik van echte sigaretten. Dit is van toepassing op alle plekken waar al een rookverbod van kracht is, zoals cafés, restaurants en sportkantines.
In 2019 deed de Hoge Raad al uitspraak over het sluiten van alle rookruimtes. Dit zijn de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad aangaande het sluiten van rookruimtes:
- Het toezicht op het verbod op rookruimtes zal onderdeel uitmaken van de reguliere rookcontroles van de NVWA.
- Sinds 1 april deelt de NVWA boetes uit.
- De hoogte van deze boetes variëren 600 tot 4500 euro en is afhankelijk van de inspectiehistorie.
- Eerder opgelegde boetes voor het rookverbod bepalen de hoogte van de boete:a. Boete bij een eerste overtreding van het rookverbod: 600 euro.
b. Tweede overtreding: 1200 euro.
c. Deze verdubbeling gaat door tot een maximum van 4500 euro.
- Eén van de mogelijke gevolgen van het verbod op rookruimtes is dat rokers nu de horecagelegenheid dienen te verlaten als zij willen roken. Dit brengt risico op overlast voor de omgeving met zich mee. Goede afspraken tussen gemeenten en lokale horeca voor het voorkomen en aanpakken van overlast zijn daarom van belang.
- Het toezicht op het rookverbod wordt risicogericht uitgevoerd. Op dit moment richten de controles zich voor een groot deel op de cafésector.
- Sinds 1 april 2020 worden daarnaast ook andere typen horecabedrijven gecontroleerd die naar verwachting nog een rookruimte in gebruik hebben.
- Ook wordt het rookverbod meegenomen tijdens de voedselveiligheidscontroles, die overwegend bij restaurants worden uitgevoerd.
- De selectie van te inspecteren bedrijven zal deels plaatsvinden op basis van meldingen en signalen.
Mocht je als club rookvrij willen worden, dan kun je contact opnemen met het team rookvrije sport van de ‘Rookvrije Generatie’. Deze organisatie helpt verenigingen bij het rookvrij maken van hun accommodatie en biedt daarnaast een toolkit aan met een stappenplan en gratis materialen. Er zijn al meer dan 500 voetbalverenigingen rookvrij.
ROOKVRIJE VOETBALVERENIGINGLees meer over de beweging ‘Rookvrije Generatie’.