Bron: www.pzc.nl
VLISSINGEN – ‘Zullen we onze JO13 voor de tweede of derde klasse opgeven? Tja, wat is wijsheid? Geen idee wat het niveau van andere teams is.’ Elk jaar wordt deze discussie gevoerd bij Zeeuwse amateurclubs. De voetbalbond KNVB heeft een oplossing bedacht: de teamindex. Vijf vragen over deze noviteit die komend seizoen wordt ingezet bij de JO13-teams en hoger.
Wat is de teamindex?
De teamindex is een getal dat de sterkte aangeeft van een ploeg. Dat getal is het gemiddelde van de sterkte van de afzonderlijke spelers uit het team. Die wordt berekend op basis van de resultaten die de betreffende spelers voorgaande jaren heeft behaald.
Sinds 2014 worden alle wedstrijdformulieren in het amateurvoetbal – jeugd en volwassenen – digitaal ingevuld. Aan de hand van de daarin ingevulde informatie kan de voetbalbond een berekening maken om de index van een individuele speler te bepalen.
En wat gebeurt er dan met die teamindex?
Op basis van de teamindex kan de bond alle teams met een gelijkwaardige index in dezelfde competitie plaatsen. Dit helpt bij het beter, gelijkwaardiger en eerlijker indelen, aldus de KNVB. De verschillen worden dus kleiner, het spelplezier wordt groter en het komt de ontwikkeling van spelers ten goede.
Is dat onderzocht?
Er zijn pilots gedraaid. In het district Zuid 2 (Limburg) ging bijvoorbeeld in de onder 19-competitie het aantal uitslagen met een verschil van meer dan 7 doelpunten omlaag met 20,5 procent. Ook daalde het aantal kampioenen dat een heel seizoen niet verloor van 45 naar 15. Dit is een daling van 58 procent. Die cijfers spreken in het voordeel van de teamindex.
Klinkt goed. Geen bezwaren?
Er is best iets op het systeem af te dingen. Winst en verlies van een team zeggen niet alles over de sterkte van de individuele spelers. Spelers die veel op de bank zitten omdat ze niet zo goed zijn, krijgen een te hoge index omdat ze profiteren van de resultaten van hun veel betere medespelers.
Zo zijn er nog wel situaties te bedenken waarin de index niet aansluit bij de werkelijkheid. Maar over de volle breedte is het een idee met potentie. Misschien moet het nog wel ’s bijgestuurd worden, maar de clubs worden geholpen bij de jaarlijkse discussies over het niveau van jeugdteams.