Bron: www.knvb.nl
Het kabinet stelt 110 miljoen euro extra beschikbaar voor de sportverenigingen, waaronder ook de voetbalverenigingen. Als gevolg van de coronamaatregelen, lopen de clubs omzet mis terwijl de vaste lasten doorlopen.
Het gevaar dreigt dat veel verenigingen straks de deuren niet meer kunnen openen. Nederland telt 1,2 miljoen amateurvoetballers en bijna 3.000 voetbalverenigingen.
Unieke sportinfrastructuur
Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB: “In samenwerking met NOC*NSF hebben we ons hard gemaakt voor de breedtesport. Minister Van Rijn heeft hier gehoor aan gegeven en zijn steun vandaag stemt ons tevreden. Nederland heeft een sportinfrastructuur die uniek is in de wereld. Een verenigingsnetwerk waar mensen samen kunnen sporten en samen als vrijwilligers een belangrijke bijdrage leveren aan een vitaal Nederland. Deze verenigingen zijn van onschatbare waarde voor de volksgezondheid en sociale betrokkenheid en mogen niet verloren gaan.”
Deze verenigingen zijn van onschatbare waarde voor de volksgezondheid en sociale betrokkenheid
De 110 miljoen euro extra voor de sportsector is opgedeeld in twee delen. In de eerste plaats gaat er 90 miljoen euro naar sportverenigingen door de huur kwijt te schelden over de periode 1 maart tot 1 juni. Voor veel sportverenigingen is de huur de grootste kostenpost op de begroting. Ten tweede gaat er 20 miljoen euro naar sportverenigingen met een eigen accommodatie. Deze verenigingen worden geconfronteerd met omzetverlies en doorlopende lasten en komen vaak niet in aanmerking voor de rijksbrede regelingen. Per sportvereniging gaat het om een eenmalige tegemoetkoming van maximaal 2.500 euro. Zo kunnen verenigingen trainingen voor de jeugd hervatten en activiteiten opzetten voor niet-leden.
Onderzoek effecten coronacrisis
Met de 110 miljoen euro komt het kabinet tegemoet aan de hoogste nood van sportverenigingen. De clubs beschikken niet over grote reserves en er wordt juist nu extra inspanning gevraagd van hen. Het Mulier Instituut is gevraagd om de effecten die de coronacrisis heeft op de gehele sportsector in kaart te brengen. Aan de hand van de uitkomsten kijkt het kabinet in hoeverre aanvullende steun nodig is.
Voor mogelijke steun aan het betaald voetbal lopen de gesprekken met het kabinet nog. Het vroegtijdig stopzetten van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie is vorige week pas definitief geworden, voor de competities in het amateurvoetbal viel dat besluit al op 31 maart.