Sportprotocol NOS*NSF: Bijlage

Vanaf a.s. woensdag, 29 april 2020, mogen S.K.N.W.K. JO7-1, JO8-1, JO11-1 en JO12-1 weer gaan trainen. Wellicht volgen de andere jeugdteams later, maar we willen dus beginnen met onze jongste teams. Er mag getraind worden op veld 2 !! Het trainingsveld is gesloten, evenals het hoofdveld (dat geheel gerenoveerd wordt). Het is de bedoeling om gewoon op de normale trainingstijden te gaan trainen.

Er gelden nog wel bepaalde regels i.v.m. de coronacrisis. Deze zijn opgesteld door het NOC*NSF. De Gemeente Schouwen-Duiveland zal de sportactiviteiten faciliteren. Uiteraard zullen wij als S.K.N.W.K. al deze regels in acht nemen !!

Alle regels staan in onderstaand protocol van NOC NSF. Een verzoek aan een ieder (dus sporters, leiders, trainers, ouders) om deze goed door te nemen en je te houden aan deze regels !!

nocnsf_protocol_verantwoord-sporten

 

Op de site plaatsen we nog een overzicht van de regels per onderdeel:

Bijlage

Aanbevelingen en suggesties

Corona-coördinator

De rol van de Corona-coördinator staat duidelijk omschreven in het protocol, maar wie is dit dan? Denk bij de invulling vooral vanuit die rol, het is een nieuwe tijdelijke rol die iedereen die je daartoe geschikt acht in kan vullen: een vrijwilliger van een club of juist vanuit de wijk, een buurtsportcoach, een jongerenwerker. Bekijk per locatie wie dit kan en wil doen. Benut het potentieel aan vrijwilligers die nu tijd hebben. Belangrijkste eigenschappen zijn dat iemand duidelijk is, maar geen boeman. Je wilt de mensen niet tegen je in het harnas jagen, maar juist duidelijk en positief vertellen wat kan en niet kan.

Begeleider van het aanbod

Je zoekt mensen die aanbod kunnen verzorgen dat in lijn is met het protocol. De klassieke trainer of instructeur is een logisch aangewezen persoon, maar denk ook hier breder. Er zijn vast talloze mensen die nu willen bijdragen. Wellicht is het handig om te werken met een centrale trainer die de oefenvormen maakt en een paar uitvoerders die de training daadwerkelijk verzorgen.

• Denk ook eens aan de jeugd tussen 12-18 als uitvoerder. Wellicht kan je hen na een half uurtje scholing wel voor een (kleine)groep zetten.

• Op www.sport.nl/corona komen links naar oefenvormen per sport. Ook zullen de bonden zelf hun achterban met oefenstof inspireren.

 

Overige punten en aandachtsgebieden

 

Wat is de rol van de buurtsportcoach?

• De buursportcoach heeft een belangrijke rol als het gaat om het aanbieden van sport in de openbare ruimte. Zet hem of haar dan ook in om begeleide activiteiten aan te bieden voor kinderen onder 12 jaar en de doelgroep van 13 tot en met 18 jaar, zowel kinderen die lid zijn van een vereniging als niet-leden.

• De buurtsportcoach kan, als altijd, ingezet worden om kinderen en jongeren toe te leiden naar de vereniging, zeker wanneer in deze tijd accommodaties opengesteld zijn voor niet-leden. Zo kan de buurtsportcoach zorgen voor meer spreiding van de doelgroepen en voorkom je te drukke plekken in de openbare ruimte.

• Schakel met andere partijen die sport aanbieden in de wijk om het speelschema af te stemmen en te zorgen voor spreiding, zowel qua locatie als qua doelgroepen. De buurtsportcoach is de aangewezen persoon voor deze coördinerende rol
Hoe betrek je welzijnsorganisaties bij je sportactiviteiten?

• Het welzijnswerk zoals de sociale wijkteams is een belangrijke schakel in de activatie van jongeren tussen de 13 en 18 jaar, met name als het gaat om sport in de openbare ruimte. Jongerenwerkers inzetten in de begeleiding van sport- en beweegactiviteiten verhoogt de kans dat de protocollen worden nageleefd.

• Zorg dat de jongerenwerker in contact staat met de buurtsportcoach, zodat hij of zij ook op de hoogte is van activiteiten voor niet-leden op sportaccommodaties en waar nodig kan doorverwijzen om zodoende ook spreiding van de doelgroep te verzorgen.

• Het welzijn kan ook een positieve rol spelen in de begeleiding/preventie van oneigenlijk gebruik van de sportaccommodaties als daar sprake van is (bv jongeren die zonder toestemming voetballen en geen afstand houden).

• Overweeg in de openbare ruimte een vrijwilliger (buurtouder/RKF scholarshipper) aan te stellen als coronaverantwoordelijke die het protocol en de jongeren kent en een oogje in het zeil houdt als er geen begeleide activiteiten zijn.

 

NOC*NSF heeft een lijst met veelgestelde vragen opgesteld over het sportprotocol en corona.

Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden? Neem dan contact op met je gemeente of de supportdesk van NOC*NSF (sportsupport@nocnsf.nl)