Weer op de been na een hamstringblessure

Bron: www.voetbal.nl

Heb je pijn achterin je bovenbeen? Grote kans dat het je hamstring is. Die kan bij een blessure hevige pijnscheuten geven. Heb je daar ook last van? Dit is wat je eraan kunt doen.

Je rent over het veld en ineens schiet een pijnscheut door de achterkant van je bovenbeen: een hamstringblessure. Deze spiergroep gebruik je vaak tijdens het voetbal. Dus spelen zit er even niet meer in. Lees snel wat je wel en niet moet doen bij een hamstringblessure.

Hamstringblessure in de herhaling
De hamstring bestaat uit drie spieren die aan de achterzijde van het bovenbeen lopen. Zo’n blessure ontstaat bijvoorbeeld tijdens het trekken van een sprintje, of wanneer je de spieren rekt tijdens een sliding of hoge trap.

Hoe lang je niet kunt spelen ligt aan de plek en de grootte van de schade. Je kunt een lichte verrekking hebben. Vervelend, maar te overzien. Je kunt ook een spier compleet afscheuren. Dan ben je veel verder van huis. In alle gevallen geldt: gaat het mis, dan sta je met 1-0 achter, want hamstringblessures keren vaak terug. Het is dus belangrijk om je spieren goed te laten behandelen én zelf altijd goed op te letten. Weet je niet zeker of je een hamstringblessure hebt? Trek je hak voorzichtig naar je bil. Is er iets mis met je hamstring, dan wordt de pijn vaak erger.


MEER WETEN OVER JOUW BLESSURE?

Stel je vraag direct aan de bondsarts van de KNVB! Samen met zijn sportmedische team beantwoordt hij jouw vragen over voetbalblessures. Een service voor alle voetballers. Mogelijk gemaakt door de KNVB en Zilveren Kruis.

Alvast een trainingstip:
Nooit een hamstringblessure gehad? Houden zo! Train je hamstrings door het doen van de nordic hamstring curl. Want sterke hamstrings raken minder snel geblesseerd.


Dit moet je (niet) doen bij een hamstringblessure
Doorspelen, dat mag met een hamstringblessure absoluut niet. Stop meteen met voetballen, anders vererger je de blessure. Maar wat mag je wél doen?

  • Beperk een eventuele bloeding met een drukverband en door te koelen;
  • Als je veel pijn hebt, kun je een paracetamol nemen;
  • Rustig wandelen, maar alleen als het niet te veel pijn doet;
  • Doe een voorzichtige spieroefening: lig op je buik en beweeg 30 tot 60 seconden lang je hak naar je bil. 3 tot 4 keer per dag;
  • Bouw in trainingen explosieve acties zoals sprinten rustig op.

Weer trainen of spelen? Dat mag pas wanneer je volledig bent hersteld van je hamstringblessure. Neem daar dan ook echt de tijd voor. Ook kun je looptrainingen vervangen door cross-trainen of fietsen. Zolang je maar onthoudt: oefeningen mogen geen pijn veroorzaken. Begin licht en werk toe naar zwaardere trainingen.

 

Vraag hulp!
Herstellen kan soms best lastig zijn. Maar gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Vraag bijvoorbeeld hulp aan een (sport)fysiotherapeut. Zij helpen je om weer fit te worden. Ook herstellen van een hamstringblessure kan een teamsport zijn.