‘Topsnelheid lang vasthouden en blijven ontspannen’

Bron: www.pzc.nl

DREISCHOR – Aron Schott (17) werd twee jaar achter elkaar Zeeuws kampioen op de 100 en 200 meter sprint. De jonge atleet uit Dreischor, ook actief in de JO-19 van voetbalclub SKNWK uit Nieuwerkerk, loopt komend weekend de NK 100 meter outdoor. ,,Eén dingetje missen of niet goed uitvoeren kan je de wedstrijd kosten.”

Sport beheerst Schotts leven. Zijn havodiploma aan de Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee is binnen. Nu op naar de studie Sportmarketing en Management in Rotterdam. Dat onderwijs kan hij volgen met een topsportstatus. Dat betekent dat Schott vrijstellingen en aanpassingen krijgt op zijn rooster bij trainingen en wedstrijden.

Zijn ouders hebben een bedrijf waarbinnen mensen op het sportgebied en prestaties worden begeleid. Met goede training, voeding en stresshantering. ,,Sport is mij dus met de paplepel ingegoten”, lacht de jongeman wiens vader een fervent sporter, fysiotherapeut en gespecialiseerd krachttrainer is. Uitkomend voor het netwerk ‘Helping the best to get better’ van de bekende atletiektrainer Henk Kraaijenhof. ,,Voordat ik aan atletiek begon, keek ik naar Usain Bolt en Churandi Martina op de Olympische Spelen. Zelf deed ik enkel aan voetbal. Hard rennen en iemand inhalen gaf een kick. Vaak was ik sneller dan mijn tegenstander. Ik wilde een keer een echte wedstrijd op de atletiekbaan lopen.”

Henk Kraaijenhof

Zo geschiedde. Inmiddels traint hij vijf keer per week. Schott staat onder de hoede van Henk Kraaijenhof. De voormalig trainer van Nellie Cooman. ,,Echt een luxe dat ik door hem getraind wordt. Ik reis één keer per maand naar hem toe in Amstelveen. Samen met mijn vader maakt Henk de schema’s. Hij zegt dat ik veel talent heb. Vooral mijn grondcontact tijd is volgens hem uitzonderlijk sterk.”

In mijn eerste jaar vlogen de tienden eraf. Naarmate je beter wordt, gaat dat moeilijker

Aron Schott (17)

Momenteel vindt Schott de vooruitgang in zijn tijden erg leuk. ,,In mijn eerste jaar vlogen de tienden eraf. Naarmate je beter wordt, gaat dat moeilijker. Usain Bolt liep ooit een wereldrecord op de 100 meter van 9,58 seconden. De jaren erna is hij niet bij deze tijd in de buurt gekomen. Het moeilijkst aan de sprint is de rust in je loop te bewaren. Ontspannen blijven, maar ondertussen wel kracht blijven leveren. Zonder ontspanning schiet de verkramping erin en blijft je techniek niet gehandhaafd. Niet alleen een tegenstander inhalen of voor blijven, ook op je techniek letten.

Aron Schott als spits van SKNWK JO-19 © Steven Neele

Bij mijn eerste 100 meter schoot ik helemaal in de verkramping. Ik was na de finish doodop. Als ik nu goed fit ben, dan ben ik aan het einde niet heel moe.” In een sprint gaat alles in een split-seconde. ,,De kleinste details tellen. Staan mijn blokken goed, ontwikkel ik power met de start, accelereer ik snel genoeg. Bij het slijpen aan mijn techniek probeer ik de grondcontacttijd te verkorten en de pasfrequentie en paslengte te vergroten.

Bijna elk doelpunt dat ik maak is te danken aan mijn snelheid. Daar vertrouw ik meer dan op mijn balcontro­le op

Aron Schott (17)

Het voetbal bij SKNWK gebeurt in een echt vriendenteam. ,,Naar een wedstrijd toe bouwen is gaaf. Dit seizoen haalden we de halve bekerfinale met veel inzet en doorzettingsvermogen. Voor een voetballer is snelheid belangrijk. Bijna elk doelpunt dat ik maak is te danken aan mijn snelheid. Daar vertrouw ik meer dan op mijn balcontrole op. Bij een partijtje op klein veld ben ik meestal een stuk minder goed. Een voetbalwedstrijd gebruik ik een beetje als conditietraining. Om minder snel in de verzuring te komen voor een race.”

Sporten bijten elkaar niet

De twee sporten gaan goed samen. Schott traint minder voor het voetbal dan eerst. ,,Ik focus mij op de sprint. Daarmee heb ik een grotere kans iets te bereiken. In mei eindigt het voetbalseizoen, dan is het sprintseizoen net uit de startblokken. Zo lang het kan, blijf ik voetballen, maar het moet niet mijn atletiekcarrière in de weg zitten. Ik wil op een groot internationaal toernooi staan, bijvoorbeeld een EK. We hebben een zes jaren-planning.”

De atletiekwedstrijden zijn vooral buiten de provincie in. In Zeeland zijn weinig inschrijvingen. AV’65 uit Goes doet haar best, maar om met een grote groep sprinters samen te trainen moet Schott afreizen naar Rotterdam. Hij traint in de selectie van PAC. In september is het EK clubteams in Portugal. ,,Ik hoop dat ik er met mijn team naar toe mag. Dat wordt hard werken en een zware klus.”

Aron Schott als sprinter. © Martijn Lavooij